Заместник-областните управители Андриян Петров и Владимир Гърбелов, Мария Семерджиева – съветник на министъра на образованието и науката, Никола Запрянов - началник на Регионално управление на образованието (РУО)-Смолян обсъдиха сътрудничеството за развитие на професионалното образование в област Смолян с представители на местния бизнес и директори на професионални гимназии в региона.
Семерджиева запозна участниците с набелязаните от МОН мерки за осигуряване на качествено професионално образование и обучение, съответстващи на потребностите на трудовия пазар, за разширяване на сътрудничеството между всички заинтересовани страни за развитие на професионалното образование и обучение, както и за съвместното партньорство между бизнес и професионалните гимназии за въвеждане на дуално обучение. Реализирането на тези мерки цели развитието на професионално образование в партньорство с бизнеса чрез въвеждане на дуална система – обучение чрез работа, както и кариерно развитие на учениците чрез партньорство с родители, висши училища и бизнеса.
Сред конкретните действия на МОН за изпълнение на тези цели се предвижда извършване на цялостна модернизация и обновяване на образователната инфраструктура, като предвидените за тази цел средства за страната възлизат на 166,5 млн. лв.
В план-приема на училищата за следващата учебна година се очаква да бъдат предложени повече професионални паралелки.
Министерството на образованието и науката (МОН) обмисля да обвърже средните общообразователни училища с професионалните, като целта е учениците от по-малки населени места да бъдат насочвани към най-близките професионални гимназии. Предвижда се разходите за транспорт на учениците до професионалните гимназии да бъдат поемани от МОН. Работи се в посока към обвързване на професионалното и висшето образование. Идеята е учениците да могат да валидират кредитите си от гимназията по време на следването си, а от друга страна - висшите училища да улесняват приема си за ученици от професионални училища. 
Професионалните гимназии в страната ще получат допълнителни средства към делегираните си бюджети през следващата година. Парите ще бъдат използвани за транспорт на учениците, а част от тях ще се насочат към тези гимназии, които обучават по професионални направления с бъдещ недостиг на кадри за пазара на труда. Предстои да бъде разработен механизъм за разпределението им.
     

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Браво местната "министърка", обяснява часове преди идването на министъра. Вероятно е много компетентна защото е завършила СПТУ, а дали съветника на министъра на образованието трябва да е с образование СПТУ?!?

    ОтговорИзтриване
  2. хора без работа. ха кажете ми, защо е нужна тази среща, след като се очаква министъра да дойде на другия ден. тези хора само имитират дейност и са напълно излишни, щото от тях нищо не зависи.

    ОтговорИзтриване
  3. Добре де, може ли някой да ми обясни защо само четиримата "важни" са снимани, а не всички, които "присъстват" в залата? Може би е нямало други хора, а? Ми нормално е да се съмняваме, след като се неглижират другите, ако въобще ги е имало. Вече на нищо не вярвам. Едни и същи на снимките - областният, заместниците му, кметът, заместниците му... Голяма дейност кипи, няма що! А хората в Родопите едвам свързват двата края...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I