Бар в Смолян ще трябва да затвори врати за срок от месец заради 10,951 кг тютюн за наргиле. Акцизната стока била открита в 13 кутии при проверка от страна на контролните органи. В заведението се предлагала услугата „пушене от водна лула", която била посочена и в отделно меню. Субстанцията за наргилетата обаче не била с бандерол, а самият търговски обект нямал разрешение за продажба на тютюневи изделия. Пробите от откритите на склад кутии показали наличие на никотин и други вещества. От дружеството, стопанисващо обекта, пък посочили „не знаехме, че тютюнът съдържа никотин".
На търговския обект бе наложена имуществена санкция в размер на 3 329 лева по Закона за акцизите и данъчните складове, както и „лишаване от право да упражнява търговска дейност за срок от един месец".
Наказателното постановление бе потвърдено и от магистратите в Смолян.
Същевременно експерти от Здравната инспекция в Смолян започнаха кампания по запознаване на медицинските специалисти, работещи с организирани ученически и детски колективи, за негативните последствия за здравето на младите хора при употребата на наргиле.
Темата за ориенталския способ за пушене на тютюн и други продукти от младежите в много кафенета и барове из страната е особено актуална напоследък. Здравното министерство и други ведомства работят върху предложения за текстове, регламентиращи употребата на наргиле на обществени места, продуктите за пушене и, особено, достъпа на непълнолетни до тях. Въпреки това, сред младите и сред по-широката общественост все още липсва добра информираност за здравното въздействие на наргилето.
Най-известният мит е, че наргилето е безвредно, защото димът от пушенето му преминава през вода и се филтрира от опасните вещества. Истината е, че и след това пушекът продължава да съдържа високи нива на токсични съединения – катрани, въглероден оксид, тежки метали, като арсен, кадмий и олово, и множество ракообразуващи вещества. Водата има дори негативно влияние, защото охлажда дима и той се вдишва по-дълбоко в белите дробове в сравнение с дима от цигарите, а пушачът поема в по-пълна степен опасните му съставки.
Според Световната здравна асоциация пушекът, вдишван за един типичен едночасов сеанс с наргиле, може да се равнява на изпушването на 100 или повече цигари.



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I