467 деца са обхванати в различни услуги по проект „Предоставяне на услуги за ранно детско развитие в община Смолян" за година.
От 1 август м.г. Общината стартира реализирането на проекта, който се финансира от Оперативна програма ''Развитие на човешките ресурси'' 2014-2020. Общата му цел е превенция на социалното изключване и намаляване бедността сред децата от община Смолян, чрез предоставяне на интегрирани услуги за ранно детско развитие, насочени към деца до 7-годишна възраст. Стойността на проекта е 588 533 лв., а срокът за изпълнение е 27 месеца.
Данните бяха оповестени от ръководителя на Общностния център за предоставяне на интегрирани услуги за деца до 7-годишна възраст в Смолян Ваня Дунчева. Целта на центъра, в който се осъществява проекта, е до края на реализирането му в услугите да бъдат обхванати около 900 деца. Това съобщи  секретарят на община Смолян Момчил Николов. Той допълни, че работата в центъра върви добре, специалистите имат опит, а децата и техните семейства са доволни от посещенията си там. Николов отбеляза, че децата, с които се работи по този проект са от бедни семейства и с увреждания, но те растат в семейства и се различават много от децата, които са израснали в институция.
В центъра работят логопеди, психолози, социални педагози, педиатър, рехабилитатор, медицински сестри, гинеколог, акушерка, стоматолог, социални работници и медиатори.
В центъра се предоставят различни услуги  „Ранна интервенция на деца с увреждания",   „Индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания",  „Формиране и развитие на родителски умения",  „Семейно консултиране и подкрепа" и др.  Дунчева отбеляза, че психолог и медицинска сестра провеждат тренинги в детските градини по важни теми, сред които са агресията и хиперактивността при подрастващите.
При услугата „Здравна консултация за деца", специалистите обхванали 347 деца, сред които и от ромската общност . Дунчева допълни, че през лятото организират летни училища в село Смилян и в Смолян, като 33 деца са се включили в тях. Целта на летните училища е да се повиши мотивацията да се посещава училище и да се затвърдят знанията от детската градина. Направени са и няколко екскурзии за разглеждане на забележителностите на Смолян.
Първоначално децата, имащи нужда от предоставяните по проекта услуги, са открити с помощта на Социално подпомагане, разговори с педиатрите в Смолян, учителите в детските градини. Дунчева отбеляза, че през последните месеци много родители са научили за центъра и сами търсят услугите му и остават доволни от помощта, която получават. Освен от Смолян, специалистите работят и с деца от селата Смилян, Момчиловци, Търън и Еленска. Дунчева каза още, че всички празници се отбелязват подобаващо в центъра и децата с радост изработват картички и украса. Сега предстои и коледно тържество за потребителите на Общностния център в Смолян.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I