„Представям на вашето внимание отчет на програмата, с която преди две години спечелих вашето доверие. Управляваме публичните финанси на общината отговорно, прозрачно и в обществен интерес, при строга дисциплина и отчетност. Финансовата стабилност не беше самоцел". С тези думи започна отчета си за две години от управленската си програма кметът Николай Мелемов. В сесийната зала на общината присъстваха граждани, журналисти, депутатите д-р Даниела Дариткова и д-р Красимр Събев, областният управител Недялко Славов, председателят на Общинския съвет инж.Димитър Кръстанов и общински съветници.
Мелемов обясни защо за първи път прави отчет на своята дейност, въпреки че от шест години е кмет на Смолян. По думите му, основната причина за това е, фактът че през 2011 г. са заварили много неразплатени  стари фактури и дългове от 2003 г. насам, които още тежат на общината. Затова по време на първия мандат основната задача на общинското ръководство е била стабилизиране  на финансовото състояние на община Смолян. „В началото на втория мандат вече имахме ясна представа за дейността ни и стабилизирана община. Затова сега е лесно да се направи отчет. Управленската ми програма до момента е изпълнена на 50 %. Най-добри са постиженията на общинската администрация в сферите на социалните дейности, спорта, образованието и финансите", отбеляза Мелемов. Той поясни, че по отношение на финансите има още какво да се желае и това най-вече зависи от собствените приходи на общината, а те може да станат основно чрез продажба на общинско имущество. Кметът припомни, че община Смолян е доста обширна и има 86 населени места. „Преди населението е било повече и всяко село и махала има общински сгради, които не се използват отдавна. Средствата от продажбите им могат да носят приходи на общината, но Общинския съвет трудно го допуска", аргументира се кметът. Той посочи, че една от възможностите за развитие на общината е именно чрез продажбата на ненужните общински сгради, откъдето може да влезе свеж ресурс, но това не се осъществява.
Кметът подчерта, че ще продължава да се полагат усилия администрацията да  работи с по-голямо внимание към гражданите. „Работата на община Смолян е прозрачна и открита и затова за шест години нямаме една обществена поръчка, която да е била бутната или нереализирана. Всичко е законосъобразно и нямаме проблеми със законността. В края на втория мандат общината ще е подредена с добро и стабилно финансово състояние", увери присъстващите кметът на Смолян.
Той гарантира, че числата и фактите, които представя са верни.  
От отчета става ясно, че Община Смолян има много успешно реализирани проекти в различни сфери през последните две години. Общинският дълг постепенно намалява, бюджетът се изпълнява много добре. Приходите от местните данъци и такси, които не са вдигани от първия мандат на Мелемов също са над 90%. Кметът се аргументира, че проверка от Одит на средствата от ЕС е без забележки. Годишни отчети на община Смолян пред Сметна палата са приети без резерви и без забележки. Препоръки от предишни години на Сметна палата са изпълнени. Проверка от АДФИ – без констатирани нередности. Резултатът от проверката на Агенцията за държавен финансов контрол (АДФИ) за дейностите по сметосъбиране в община Смолян през последните пет години показа, че тази дейност се контролира на 99,6 %. Проверката е доказала  също, че в общината не се отклоняват и не се злоупотребява със средства от тази дейност.
Общинска администрация Смолян получи първа награда за прилагане на системите за финансово управление и контрол, както и първа награда на национален конкурс „Най-добра администрация".
Общината влага между 800 хил.лв. и 1 млн. лв. годишно за спорт и младежки дейности. Те включват  реновиране, поддържане на спортната  база, консумативи, дооборудване – басейн, зала, тенис, голяма спортна зала и възнаграждения на заети в тези дейности персонал. 
Всеки спортен клуб прави инициативи за популяризиране на своя спорт. Общината само през 2017 г. организирала 20 спортни мероприятия, заплаща разходите по пътуване на учащите си в кръгове на ученическите игри в цялата страна. Има много деца, които посещават по 2 и 3 вида спорт. Осигурява се  транспорт, заплащат се разходите по участия на клубове, не само ученически игри – футбол, волейбол щанги, колоездене, ски, ветерани ски и футбол и др.
„Отчита се завишен интерес към всички спортове. Смятаме, че това е пряко свързано и с обновената спортна база – спортна зала, многофункционална спортна площадка, закрит плувен басейн, тенис кортове в Райково, зала за тенис маса и мн. др. Изградени множество спортни площадки и фитнеси на открито в това число в Търън, мини игрище, отделно фитнес и детска площадка в Момчиловци. Виево, Славейно Широка лъка, Ряка, Серафимово.Изградена нова лекоатлетическа писта на стадиона в кв. Райково, както и фитнес на открито", посочи примери Мелемов. 
Проектите, които се реализират от община Смолян са многообразни, каза кметът. 28 са санираните многофамилни жилищни сгради в общината. Въведени са мерки за енергийна ефективност в училища и детски градини. Предстои да се отпуснат още средства за общината, с които ще може да бъдат санирани между 6 и 12 сгради. Правят се ремонт и реконструкции на много улици в Смолян и селата в общината. Чувствително е подобрена инфраструктурата в селата, където се изградени редица улици и подпорни стени.
В областта на туризма има много  мероприятия извършени от общината, като изложения, туристически борси и други. „Стараем се да превърнем община Смолян в привлекателна туристическа дестинация, това е наша цел, за която се иска постоянство", подчерта кметът. За две година нови 59 места за настаняване са категоризирани и 32 заведения за хранене и развлечение.
Социалните дейности и здравеопазването също са голям приоритет в общината, подчерта Мелемов. По проект „Приеме ми" в община Смолян има 70 професионални приемни семейства, които отглеждат 63 деца до 14 години. Много  са хората обхванати в социални услуги и за възрастни хора, деца и младежи. Топъл обяд получават 165 души от общината, поясни той.
Общината успява до поддържа детските градини в по-големите населени места, като те са със статут на защитени, а училищата там са средищни. Много  от сградите са санирани, други са обследвани и предстои и в тях да се въведат мерки за енергийна ефективност. Всяка година се отпускат общински стипендии за пет деца с изявени дарби на стойност по 450 лв. Общината поема участия на децата в олимпиади и състезания, училищата имат видеонаблюдение и СОТ.
Осигурена е държавна субсидия за всичките 29 читалища. Културния календар е изпълнен със  спектакли, концерти, образователни програми. Подкрепят се дейностите на творците и младежите. Голяма част от събитията в Културния календар са насочени към детската и младежката аудитория. Младежкият дял в дейността на читалищата е над 80 %.
Ползотворно е сътрудничеството с различните съюзи и фондации в Смолян.
След края на отчета мненията на гражданите бяха, че той е синтезиран и много добре представен. Специални благодарности към градоначалника имаше за модерната и обновена спортна база в града, която дава възможност на децата да спортуват и да участват в състезания.
На всички поставени въпроси беше отговорено от Мелемов и неговите заместници, които присъстваха на отчета.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I