Няма водопроводни мрежи към селата, започва проучване
Водата в готовия на 100% язовир „Пловдивци" към момента е само за „украса". Съоръжението за десетки милиона лева трябваше да реши проблемите с водоснабдяването на над 30 селища с около 40 000 жители. Водата обаче не може да достигне до голяма част от потребителите, понеже няма изградени отклонения и вътрешни водопроводни мрежи в конкретни населени места, въпреки че магистралният водопровод за Мадан има сериозна вместимост. Затова се оплакаха жители на Рудоземско. Проблемът бе поставен и по време на приемна в родопския град на депутата Хайри Садъков.
В момента водоснабдяването на селищата в община Рудозем, град Мадан и община Мадан се осъществява от 67 водоизточника - водохващания от повърхностни води и язовири. Те са с непостоянен дебит и в пряка връзка с повърхностния отток - в лятното маловодие дебитът рязко спада, а през пролетното и есенното пълноводие качеството на водите се влошава. Подаваната вода от язовира ще се пречиства с ПСПВ преди да бъде доставена до консуматорите.
Проектът се състои от язовирна стена, отбивен язовир, водовземна кула с шахтов преливник и основен изпускател, отбивна галерия и пречиствателна станция за питейни води. Язовирната стена е с дълбочина 35 метра. Язовирът е с общ обем на завирената вода от 2,45 млн. куб. м. Той бе започнат през 2000 г., но година по-късно бе спрян заради липса на средства.
Първоначално обявената инвестиция в новия язовир бе 47 399 722 млн. лв.
Язовир „Пловдивци" има капацитета да задоволява нуждите с питейна вода на населението на половината Смолянска област. Обемът, с който разполага водното съоръжение е от 2,5 милиона кубически метра вода, като потреблението в цялата област за година е около 5 милионна кубически метра.
Вече е одобрено споразумение между Министерството на регионалното развитие и благоустройство  и областния управител на Смолян, с което започва прединвестиционно проучване и геодезически заснемания за цялостна рехабилитация на водопровода от яз. „Пловдивци" до Рудозем и Мадан. Това съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов. Предвидени са да се проучат и възможностите за водоснабдяване и на други населени места като Неделино, Златоград и част от Смолянска община.
 „Яз. „Пловдивци" е с обем от 2,5 милиона кубически метра вода, годишното потребление в цялата област е  5 млн. Което означава, че половината област може да се водоснабдява от него. А и самата вода е природно чиста, освен това минава и през най-модерните технологии за пречистване", коментира Славов.                  
Той бе категоричен, че трябва да се търсят възможности, колкото се може повече хора да се възползват от водата в язовира.
„До Мадан трасето е съществуващо и там става въпрос за цялостна подмяна, тъй като загубите в момента по него са големи. От там ще се търси възможност към Златоград и Неделино и проучване за Смилян и част от селата на община Смолян", добави Славов.
Язовир „Пловдивци" е разположен в южната част на Родопите, близо до границата с Гърция, на 14 км от град Рудозем и в момента все още се тества, като предстои и официалното му откриване.Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I