При изключително голям интерес премина информационната среща в община Смолян, на която беше представена  ОП „Региони в растеж" 2014-2020 г., процедурата за безвъзмездна помощ и условията  по нея за участие в проекта „Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Смолян". В срещата взе участие и зам.-кметът Венера Аръчкова.
За изпълнение на проекта е одобрена сума в размер на 4 952 397 лв. От тях 4 000 000 ще се вложат в строително-монтажни работи. Останалите средства ще се използват за енергийни и технически обследвания, строителен и авторски надзор, инвеститорски контрол, проектиране и екип за управление на проекта. Тези факти оповести на срещата директорът на дирекция „Икономическо развитие, туризъм и международни проекти и програми" в община Смолян Ефтима Петкова.
На практика процедурата за кандидатстване е почти същата с тази по националната програма за енергийна ефективност. Трябва да се уреди сдружение и да се подаде заявление за интерес към общината за финансиране. Към момента има голям брой блокове, които са учредели сдружения и са подали заявления. Сега трябва да подадат ново заявление към общината за финансиране по ОП „Региони в растеж".
Сградите, които ще бъдат избрани за енергийно обновяване, ще бъдат оценявани за изпълнението по определени условия и изисквания за допустимост. Заявлението за кандидатстване трябва да е  подадено за цялата сграда. Регистрирано е Сдружение на собствениците за всеки блок-секция в сградата. Сдружението трябва да е вписано в публичния регистър на общината, в регистър БУЛСТАТ и да има протокол от общото събрание.  С изпълнението на енергоспестяващите мерки в сградата, ще се достигне минимум 60% енергийни спестявания и достигане най-малко клас на енергопотребление „С". Трябва да има съгласие на всички на собственици, като трябва да се осигури и достъп до всички самостоятелни обекти .
Общината ще приоритизира жилищните сгради, с обновяването на които ще се постигнат най-големи енергийни спестявания. При оценката на заявленията съществена тежест ще има процентът, с който са създадени сдруженията, датата на вписването им в публичния регистър на СС в Община Смолян, както и броя обособени обекти с жилищно предназначение в съответната сграда.
Важно е да се знае, че Сдруженията на собствениците, подали заявления и подписали договор с общината по Националната програма, е необходимо да проведат ново събрание и да подадат ново заявление в съответствие с образците и указанията по ОП "Региони в растеж".
Допустими за енергийно обновяване по настоящата процедура са многофамилни жилищни сгради, които са масивни сгради и са проектирани преди 26 април 1999 г. и са извън обхвата на националната програма. Многофамилните жилищни сгради трябва да са с до 35 самостоятелни обекта с жилищно предназначение, строени по индустриален способ – едропанелно жилищно строителство, пакетно-повдигани плочи, едроплощен кофраж, пълзящ кофраж и разновидностите им, които са извън обхвата на националната програма за енергийна ефективност.  
Допълнителна информация може  да се получи  на тел. 00301/67612.
Всички документи във връзка с подготовката на проект „Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Смолян" са публикувани на интернет-страницата на Община Смолян - в секция Проекти - ОП Региони в растеж на следния линк: http://www.smolyan.bg/bg/menu/subcontent/2079.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I