Къща на 8-членно семейство в смолянско село Смилян е застрашена от наводнение. Домът им се намира на метри от коритото на река Сивинска, която снощи е повишила нивото си сериозно, като е успяла да отнесе част от импровизираната подпорна стена от автомобилни гуми, която е направена преди месеци от семейство Ковачеви.
„Снощи към три часа нивото на реката се вдигна сериозно, чуваше се сериозен шум. Излязохме   и започнахме да слагаме чували и каквото можем, за да подсилим стената, за да не достигне водата до дома ни“, коментира стопанинът Андрей Ковачев.
За радост на този етап, водите на река Сивинска, в която се събира водосбора от няколко реки в горната част Смилянското корито е спаднало с около метър, но в момента продължава да вали. През деня близки, роднини успяха да направят допълнителна дига с чували от пясък, за да обезопасят жилището на семейство Ковачеви.
Живеещите в къщата са сериозно притеснени от обстановката, тъй като преди година, те са били наводнявани.  Те смятат, че проблема може да им се реши трайно, само с изграждането на подпорна стена, която обаче изисква сериозни средства, с които те неразполагат и очакват от местната власт да свърши това.
„От двадесет години слушаме само обещания“, добави Андрей Ковачев.
По последни данни оповестени от областният управител на Смолян Недялко Славов, ситуацията в област Смолян към момента е сравнително спокойна.
„Въпреки интензивните валежи на територията на цялата област, през нощта и сутринта няма бедстващи хора, евакуирани или такива, на които е необходима евакуация . Няма прекъснати пътища, има достъп до всички населени места в областта . Множество паднали камъни има по пътищата, но се отстраняват своевременно, но е нужно внимателно шофира не.
Повишени са значително речните нива, но в язовирите има достатъчно свободен обем “, коментира Славов.
Според него е имало краткосрочни прекъсвания на електрозахранването в няколко населени места, като в момента по-продължително прекъсване има в село Аламовци и язовир „Златоград “.  Повишени са водите на реките Арда, Върбица, Черна, Бяла, Триградска, добави Славов.
Областният и общинските щабове са в готовност, осигурено е постоянно дежурство , категорични са от областната управа.


24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I