„Фолклорът и традицията е това, което ще спаси нашия народ", заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред преподавателите и възпитаниците  на Националното училище по фолклорни изкуства в Широка лъка. Тази вечер се състоя грандиозният им коледен концерт, в който момичетата и момчетата в музикалното училище от цялата страна показаха феерия от багри, ритми, звуци.
„Вие сте оставили децата си в едни от най-грижовните ръце. Това са хората, които възпитават в доброта чрез българския фолклор и аз съм особено щастлива тази вечер да съм с вас. За първи път идвам в Широка лъка и бях много очарована от това, което виждам. Особено тези прекрасни деца, които виждам на сцената", посочи Караянчева.
Тя призова да пазим традициите, защото с тази българска ценностще можем гордо да вървим напред във времето и да правим чудеса за България. „Навсякъде, където се намираме, когато чуем български фолклор, сърцата ни се изпълват с гордост, която ни окрилява", сподели председателят на парламента.
В навечерието на Коледните празници тя отправи пожелание към прекрасните изпълнители,техните учители, родителии гости за здраве, много късмет, много любов и топлина в къщи.
По думите на депутата д-р Даниела Дариткова децата от това училище и техните преподаватели дават духа на Родопите, а също и духа на България. Тя подчерта, че те са днешните будители и само по този начин, съхранявайки традициите, можем да намерим своето достойно място в Европа.
Д-р Дариткова пожела за всички присъстващи коледният концерт на музикалното училище да бъде едно добро начало на предстоящите празници. „Всички вие да имате благословена Коледа, топлота в домовете си и в сърцата си. И така, спазвайки традициите, вървейки напред да пребъде нашата България", каза д-р Дариткова.
Кметът на Смолян Николай Мелемов пожела на младите таланти лично щастие и много творчески успехи. „Винаги ще ви подкрепяме и ще се гордеем с вас. Зная, че ви чака бляскаво бъдеще, но всичко зависи от вас. Слушайте вашите ръководители, защото те наистина са невероятни", бе неговият съвет.
Областният управител Недялко Славов изтъкна, че е традиция вече смолянската общественост с нетърпение да чака коледния концерт на Националното училище за фолклорни изкуства.
По думите му това събитие е важно за областта, но с присъствието на председателя на Народното събрание то вече намира и национален отзвук.
„Този концерт материализира усилията на децата и техните преподаватели през годината по най-добрия начин. Днес те ще покажат най-доброто от себе си и ще ни заредят с позитивни коледни емоции. Аз искам да им благодаря, че тук, в сърцето на Родопите, те изпълняват една важна мисия- да бранят българщината, да предават фолклорните традиции и патриотизма от поколение на поколение. Д-р Дариткова ги нарече будители, аз ще ги нарека мисионери, защото наистина това е много важна мисия за страната ни в момента", подчерта Славов.
Неговото пожелание беше народът ни като едно задружно семейство да поема трудностите и със сговор да ги преодолява.
Благодарности към общинското и областното ръководство отправи директорът на училището Стоянка Тенова. „Ние не сме голямо училище, а училище по изкуствата. И въпреки че сме на подчинение на Министерство на културата, срещаме изключително голямата подкрепа и на община Смолян, и на област Смолян. Изключително благодарни сме за грижата им към нас", заяви тя. 
На концерта се насладиха също зам.-областният управител Адриан Петров, Мария Семерджиева – началник на РУО в Смолян, кметът на Широка лъка Васил Седянков.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I