Заради гласуването напук, което се случва за пореден път от страна на определени общински съветници, държавата е на път да спре държавната субсидия на Община Смолян, която е в размер на около 1,5 млн.лв. В нея влизат средствата за капиталови разходи, зимно поддържане, както и обща изравнителна субсидия. Това стана ясно на пресконференция в Общинската администрация.
„Отказът на определени общински съветници да подкрепят безлихвения заем за общината, който е на стойност около 4 млн.лв., без да има каквито и да е мотиви за това,  е гласуване напук  и то за пореден път. Това обаче е в ущърб на жителите на общината и не бива да се процедира така, тъй като ако не харесваш кмета е едно, но в случая става въпрос за гражданите", коментира кметът на Смолян Николай Мелемов.
Той бе категоричен, че отново ще внесе искането от негова страна в ОбС – Смолян, с което ще поиска от местните съветници да подкрепят безлихвения заем, за да може общината да продължи да функционира в полза на хората и да не се налага орязване на разходите от други пера, заради безотговорното отношение на някои общински съветници.
„Не сме вдигали данъци и такси, откакто сме стъпили в общината. Всички знаем, какво заварихме. Сериозни заеми, запори и блокирани сметки. Тогава поискахме този заем и разплатихме просрочени плащания за години назад, които бяха натрупани за доставки на храни за детски градини, доставки за общината и нафта за Топлоцентралата. Имаше цесии и какво ли не още", добави Мелемов.
„Надявам се общинските съветници да си спомнят клетвата, която положиха при стъпването си в разпоредителния орган и да постъпят отговорно спрямо гражданите", коментира Мелемов.
Той подчерта, че откакто той и неговият екип са в община Смолян, се подкрепят всички детски и младежки инициативи, поемат се разходи за участия в състезания, олимпиади и др. Подкрепя се спортът и културата, като бази и т.н. Дофинансират се детските градини и детската кухня и още ред други дейности, които са в полза на хората.
„Всички 265 общини в България искат безлихвен заем от държавата, но не всички го получават. Не мога да си обясня безотговорното отношение на някои. Не позволяват продажби, отдаване под наем на общинско имущество, вдигане на такси и данъци, но същевременно искат да се правят улици и да се развива Смолян, как да стане без пари?", запита Мелемов.
Кметът не приема аргументите и за заделяне на средства за погасяването на заема.
„Ако имаме такава възможност, то по-добре е да погасяваме заема, по който има лихва и да намаляме вноските", добави Мелемов.
Подобна позиция изрази и зам.-кметът Венера Аръчкова, която е убедена, че в качеството си на бизнесмени, съветниците  биха взели заем с подобни условия, по който не се плащат лихви.
„Без свежи средства, няма как да се развива общината. Откъде да дойдат те, след като не позволяват продажби, отдаване под наем и отхвърляне на безлихвен заем?", запита и Аръчкова.
Зам.-кметът Марин Захариев също подкрепи тезата на екипа на Николай Мелемов, част от който е и той.
 „Нека си спомним, че нямаше басейн, кино, детски площадки, спортни такива, да, сега ги има, но се изисква средства за тяхната поддръжка", коментира Захариев, като пак припомни, че не са вдигани такси и данъци при положение, че минималната заплата е скочила почти два пъти от 2012 г.
От екипа на кмета бяха категорични, че с подобна политика, която се води от една част от съветниците, няма как да се поддържа добър стандарт за живеене в общината.
„По време на нашето управление е имало и всички видове бедствия, стараем се да реагираме адекватно и да помагаме на хората, това също са разходи", припомниха те.
Стана ясно още, че от 1 декември тече и лихва по въпросния заем от Министерство на финансите, което допълнително ще утежни бюджета на общината.
Все пак, ръководството се надява, разумът да надделее и на следващото заседание разпоредителният орган да подкрепи поискания нов безлихвен заем.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I