30 на сто повече мераклии за подпис
Истински бум на сватбите отчитат в Смолян от началото на годината. Браковете не само, че са се увеличили, но и самите тържества са много по-пищни, посочват от Обредния дом в общината. От началото на годината досега 100 са сключените граждански брака, а за същия период на миналата година са били едва 69.
Най-голям бум на сватбите се наблюдава през летните месеци, от май до август. Напук на кризата, младоженците предпочитат пищните тържества, дори украсяват и ритуалната зала. Булките се връщат към традицията с бели  рокли, а мъжете с черни костюми. Хората в родопския град са традиционалисти и след като веднъж са се решили на тази стъпка, младоженците искат голяма и хубава сватба, казват още от Обредния дом. Влюбените надяват брачната халка и предпочитат изнесените ритуали на Каскадите и на Смолянските езера в близост до параклиса „Св.Дух".
Какво по-хубаво място младото семейство да се врече във вечна любов от планината?
Въздухът е чист, природата е прекрасна, а вместо оркестър има… птички.
Някои двойки  само подписват с кумове. Не искат да слушат Менделсон, не слагат халки, няма шампанско, а просто им трябва документ за граждански брак, за да узаконят съжителството си. Това са обикновено двойки, които от години живеят заедно, имат и дете и точно заради него вкарват връзката си в законова рамка.
Има и такива, които са се бракосъчетали в чужбина, но искат и българско брачно свидетелство или така наречените пресъставени актове за граждански брак. Наскоро семейство, живеещо в Кипър, е поискало да има и българско свидетелство за граждански брак. Подобни случаи обаче не са много, коментират от Обредния дом в Смолян. 
Три двойки вдигат сватби, докато една прекратява брака си.
Това сочат данните  „семейно съжителство" в Родопите, оповестени от Статистическото бюро. През миналата година в област Смолян намалява броят на сключените бракове. 250 двойки са си казали заветното „Да", като те са с 12 по-малко в сравнение с предходната година, посочват от статистиката.
От всички регистрирани бракове 49.6% (124) са сред населението в градовете, докато в селата са сключени 126.
С най-много бракове на 1 000 души от населението е община Борино, следват общините Златоград, Мадан и Рудозем. Най-нисък е коефициентът на брачност в общините Чепеларе, Смолян и Баните. В областния град едва 1,6 двойки на 1000 души население се престрашават да сключат граждански брак. Тези данни обаче са за 2016 г., а през 2017 сватбите нарастват.
Златни и диамантени сватби
Друг феномен се наблюдава в редица смолянски села, където празнуват подобаващо бележити годишнини от съвместното си съжителство. Седем двойки  честваха в навечерието на Деня на християнското семейство златни и диамантени сватби в Момчиловци. 
Семействата, които през тази години отбелязаха  50 и 60 години съвместно съжителство, размениха отново брачните си халки и изживяха брачния ритуал повторно след толкова години. „Любов и търпение", това е рецептата за продължителния брак, споделиха двойките. Те получиха удостоверения за успешен граждански брак. И друга рецепта „Той се кара, аз се карам и накрая и махалата ни чува", споделяха юбилярите.
Всегашното време, в което живеем, 50 и 60 години брак е направо мираж. Хората се разделят след година, не могат вече да се търпят, но и животът е много напрегнат и труден, коментираха двойките с 60 години брак зад гърба си. Правеше впечатления, че пламът на любовта не е угаснал, дори и след толкова много години. Те се държаха за ръце и се просълзяваха от вълнение.  
Малко след Момчиловци, девет семейства с корен от Соколовци отбелязаха тържествено различни годишнини от сватбите си – дантелени, сребърни, ленени, сапфирени и рубинени. Събитието се превърна в празник и за Соколовци. Освен песни, танци и поздрави, семействата споделяха рецептите  си за успешен брак, като всички изтъкваха търпението.
В Широка лъка също отпразнуваха подобаващо тържествата на семейните двойки с многогодишен съвместен живот.
Традициите  може би се завръщат, защото влюбените предпочитат да узаконят  съжителството си. Ритуалът е символ на любов, щастие, подкрепа, в скръб и мъка, „докато смъртта ни раздели". А и женените от дълги години споделят, че това е ритуалът, който помниш и на който си изпитал истинско щастие и радост.
Така, че нека да има щастливи ритуали и щастливи двойки, които са за пример с 60-годишния си семеен живот.
Николай Михайлов
На снимките:
-Тържественият миг
-Купон по селата за изкаралите най-дълго семеен живот


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I