Все повече глобени фирми за чужди работници без разрешения
Работници от Сърбия санират нелегално в Смолян.
Строителна фирма отнесе глоби в размер на общо 6 000 лева затова, че е наела работници от западната ни съседка да извършват дейности по блокове, обхванати от Националната програма за енергийна ефективност. Дружеството е нямало разрешително от Агенцията по труда, каквито са изискванията за наемане на лица от трети страни, извън Европейския съюз. Нарушенията са констатирани от трудови инспектори в Смолян, като въпросната фирма е санкционирана за трима такива работници. На един от обектите бригадата била съставена от осем сръбски дюлгери. Те били „спазарени" да работят пет дни в седмицата, като възнагражденията им били в размер на 500 лева на месец.
Всеки акт на фирмата е от 2 000 лв. Наказателните постановления са потвърдени и от Районния съд в Смолян.
От Инспекцията по труда уточниха, че от тяхна страна са констатирани общо 19 подобни случая, като освен по обекти от Националната програма за енергийна ефективност, работници без разрешителни и от държави извън Европейския съюз са констатирани и в курорта Пампорово. „Работниците, които сме установили, са били граждани на Сърбия, Украйна, Молдова, Албания и Босна и Херцеговина", уточни директорът на Инспекцията по труда в Смолян инж. Емилия Даракчиева. Тя посочи, че минималната санкция в подобни случаи е 2 000 лв.
Недостиг на квалифицирани кадри, внос на работници от други краища на страната, надник от порядъка на 25-30 лева, бачкане без договор, пиене от сутринта на обекта… Всичко това се случва в строителния бранш в Родопите, който изглежда удари дъното. Както вече писахме, проблемите заради хилядите гурбетчии, потърсили по-добри условия за работа зад граница, най-отчетливо изпъкват след старта на Националната програма за енергийна ефективност в областите Кърджали и Смолян.
Т.нар. „безплатно саниране" маркира ръст на нарушенията на условията за безопасен труд. Само Инспекцията по труда в Кърджали е регистрирала 4 712 нарушения от началото на годината.
В рамките на дни пък, трудовите инспектори в Смолян връчиха актове на фирми заради липса на трудови договори на работници по „безплатно саниране". Служители на обекти са били установени да работят без договори по скелетата на жилищни сгради. Оправданията обикновено били, че „новите" са започнали преди ден работа и трябвало да се установи „кой какви умения има". На един от обектите служител е грундирал сграда по време на „тестов период", като заявил, че бил на надник от 25 лева. На друг пък инспекторите били втрещени след като чули, че бригадата всъщност не работи, а пие. „Абсурд да накараш такъв човек да работи на рождения си ден. Черпеха се. Пиеха бира", споделили дюлгери пред проверяващите, стана ясно в съда, където актовете бяха обжалвани от фирмите. Всички те обаче бяха потвърдени от магистратите в Смолян.
Както вече писахме, над 80 роми от Варненско и Старозагорско пък били докарани в Кърджали, за да се включат в строителството поради недостиг на работна ръка. Оплакванията от граждани заради изпълнението на дейностите зачестяват.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I