„Мечтата ми е Смолян да се превърне в планинската столица на България", казва управникът
Николай Мелемов преполови втория си мандат като кмет на Смолян. През 2011 година той спечели местните избори в родопската община с вот на промяната. Това поискаха жителите и материализираха желанието си с първия мандат на Мелемов. Четири години по-късно свършеното от новия кмет получи огромно одобрение и смолянчани дадоха „зелена светлина" за надграждане на започнатото.
„Тук е моят дом, тук премина детството ми, тук са моите най-близки хора. Затова и човек трябва да работи за родното място преди всичко с любов и неимоверна отговорност", бяха думите на Мелемов на старта на неговия мандат №2.
Какво се промени в средата на втория пореден период на Мелемов начело на Смолян?
-Г-н Мелемов, направихте отчет на две години от управленската си програма през този мандат. През последните шест години не го бяхте правили, защо?
-Основната причина за това е фактът, че през 2011 г. заварихме много неразплатени  стари фактури и дългове от 2003 г. насам, които още тежат на общината. Затова по време на първия мандат основната задача на общинското ръководство бе стабилизиране  на финансовото състояние на община Смолян. В началото на втория мандат вече имахме ясна представа за дейността ни и една вече стабилизирана община. Затова сега е лесно да се направи отчет.
-На какъв етап е програмата, която заложихте в началото на мандата?
-Управленската ми програма до момента е изпълнена на 50 процента. Най-добри са постиженията на общинската администрация в сферите на социалните дейности, спорта, образованието и финансите. За последното има какво още да се желае.
-През първия мандат направихте уникално постижение като успяхте да стопите задълженията на Общината, наследени от предишното ръководство, наполовина. Финансово местната администрация изглежда доста стабилна, какво е цифровото изпълнение на бюджета?
-Планираният бюджет за 2016 година бе в размер на 30 214 074 лева, изпълнението му в размер на 28 911 187 лв. През настоящата година заложихме на бюджет от 44 746 407 лева. Към 31 октомври неговото изпълнение е в размер на 28 577 551 лева, а очакваното към края на годината-37 млн. лв., поради неразрешени продажби на имоти и сгради с отпаднала необходимост.
По отношение на финансите има още какво да се желае и това най-вече зависи от собствените приходи на общината, а те може да станат основно чрез продажба на общинско имущество. Преди населението е било повече и всяко село и махала има общински сгради, които не се използват отдавна. Средствата от продажбите им могат да носят приходи на общината, но Общинският съвет трудно го допуска.
-На какво се дължи това отношение на съветниците от опозицията?
-Този въпрос е най-добре да бъде зададен към тях. Все пак и те са полагали клетва да се ръководят в действията си от интересите на гражданите. Това обаче не прозира в работата им. Една от възможностите за развитие на общината е именно чрез продажбата на ненужните общински сгради, откъдето може да влезе свеж ресурс,
но това не се осъществява. Мотивите им пък могат да се определят по-скоро като „да гласуваш на инат".
Моето кредо е „Проблемът на всеки един гражданин е проблем на кмета", жалко, че не се споделя със същата самокритичност и от други хора, натоварени с власт от същите тези граждани.
-Община Смолян бе с неприет бюджет до средата на годината. Липсата на пари за заплати ли уплаши част от съветниците, че сами решиха след гласуването против, сами да поискат нов опит за приемане на най-важната финансова рамка?
-Лекомислието на част от общинските съветници относно финансовото обезпечаване на редица жизненоважни дейности в Общината рефлектира пряко и върху самите тях. Искрено се надявам не липсата на пари за заплати поради свиването на бюджета да е причината членовете на разпоредителния орган да решат в крайна сметка, че дори в средата на годината не е късно да се приеме финансова рамка. Чрез техните действия бяха пряко засегнати детски градини, спорт и култура, както и още много други финансирани от общината дейности.
-Неособено благодатна почва за работа, но все пак, запазихте ли основната посока на Вашата политика-с лице към гражданите?
-Политически междуособици, личностни интереси и други недотам хигиенични, ако мога така да се изразя, неща едва ли интересуват жителите на общината. Нашите граждани имат своите проблеми, които трябва да бъдат разрешавани, със или без пререкания в Общинския съвет. Затова и аз, и моят екип, винаги сме следвали един основен приоритет-гражданите са от първостепенно значение. Затова вече шеста година продължаваме да полагаме усилия администрацията да работи с по-голямо внимание към гражданите. Работата на община Смолян е прозрачна и открита и затова за шест години нямаме нито една обществена поръчка, която да е била спряна или нереализирана. Всичко е законосъобразно. В края на втория мандат общината ще е подредена, с добро и стабилно финансово състояние.
Общинският дълг постепенно намалява, бюджетът се изпълнява много добре. Приходите от местните данъци и такси, които не са вдигани от първия мандат, също са над 90%.
-Абсолютна прозрачност?
-Това обещахме и това изпълняваме. Одитът на средствата от ЕС е без забележки. Годишни отчети на община Смолян пред Сметна палата са приети без резерви. Препоръки от предишни години на Сметната палата са изпълнени. Проверка от АДФИ – без констатирани нередности. Резултатът от проверката на Агенцията за държавен финансов контрол за дейностите по сметосъбиране в община Смолян през последните пет години показа, че тази дейност се контролира на 99,6%. Проверката  доказа също, че в общината не се отклоняват и не се злоупотребява със средства от тази дейност.
Общинска администрация Смолян получи първа награда за прилагане на системите за финансово управление и контрол, както и първа награда на национален конкурс „Най-добра администрация".
-От началото на Вашето управление се залага много на спорта, защо?
-Защото спортът е за младите, а те са бъдещето на Родопа планина. Защото за нас е от първостепенна важност да им осигурим всичко необходимо те да могат да спортуват. Дали само като хоби или по този начин да следват още по-големи мечти и амбиции, това зависи от тях. Но ние сме длъжни да им осигурим нужното.
Общината влага между 800 хил. и 1 млн. лв. годишно за спорт и младежки дейности. Те включват реновиране, поддържане на спортната база, консумативи, дооборудване – басейн, зала, тенис, голяма спортна зала и възнаграждения на заетия в тези дейности персонал. 
Всеки спортен клуб прави инициативи за популяризиране на своя спорт. Общината само през 2017 г. организира 20 спортни мероприятия, заплаща разходите по пътуване на учащите се в кръгове на ученическите игри в цялата страна. Има много деца, които посещават по 2 и 3 вида спорт. Осигурява се транспорт, заплащат се разходите по участия на клубове, не само ученически игри – футбол, волейбол, щанги, колоездене, ски, ветерани ски и футбол и др.
Отчита се завишен интерес към всички спортове. Смятаме, че това е пряко свързано и с обновената спортна база – спортна зала, многофункционална спортна площадка, закрит плувен басейн, тенис кортове в „Райково", зала за тенис на маса и мн. др. Изградени са множество спортни площадки и фитнеси на открито в това число в Търън, Момчиловци, Виево, Славейно, Широка лъка, Ряка, Серафимово. Изградена е нова лекоатлетическа писта на стадиона в кв. „Райково", както и фитнес на открито.
-Смолян е в челото по санирани сгради по Националната програма за енергийна ефективност.
-28 са санираните многофамилни жилищни сгради в общината. Въведени са мерки за енергийна ефективност в училища и детски градини. Предстои да се отпуснат още средства за общината, с които ще могат да бъдат санирани между 6 и 12 сгради. Прави се ремонт и реконструкции на много улици в Смолян и селата в общината. Чувствително е подобрена инфраструктурата в селата, където са изградени редица улици и подпорни стени.
-Бяхте посочил, че Смолян е родолюбива крепост, а туризмът е най-доброто отражение.
-В областта на туризма има много мероприятия, извършени от общината, като изложения, туристически борси и други. Стараем се да превърнем община Смолян в привлекателна туристическа дестинация, това е наша цел, за която се иска постоянство. За две години има нови 59 места за настаняване, които са категоризирани и 32 заведения за хранене и развлечение.
-Социалните дейности?
-Социалните дейности и здравеопазването също са голям приоритет в общината. По проект „Приеме ми" в община Смолян има 70 професионални приемни семейства, които отглеждат 63 деца до 14 години. Много са хората, обхванати в социални услуги и за възрастни хора, деца и младежи. Топъл обяд получават 165 души от общината.
Успяваме да поддържаме детските градини в по-големите населени места, като те са със статут на защитени, а училищата там са средищни. Много  от сградите са санирани, други са обследвани и предстои и в тях да се въведат мерки за енергийна ефективност. Всяка година се отпускат общински стипендии за пет деца с изявени дарби на стойност по 450 лв. Общината поема участия на децата в олимпиади и състезания, училищата имат видеонаблюдение и СОТ.
Осигурена е държавна субсидия за всичките 29 читалища. Културният календар е изпълнен със спектакли, концерти, образователни програми. Подкрепят се дейностите на творците и младежите. Голяма част от събитията в Културния календар са насочени към детската и младежката аудитория. Младежкият дял в дейността на читалищата е над 80%. Ползотворно е сътрудничеството с различните съюзи и фондации в Смолян.
-Каква е мечтата Ви за Смолян?
-Да се превърне в планинската столица на България и нито един млад човек да не иска да напусне този прекрасен край. С тази мисъл лягам и с тази ставам.
„Родопи voice"
Милиони левове за по-красив и уютен Смолян
През м.г. Община Смолян сключи договор за изработване на проект за Общ устройствен план (ОУП). В него е предвидено разширение на промишлените зони в областния град. Разширен е обхватът на т.нар. „Воден цикъл" съгласно изискванията на Европейската комисия и Екоминистерството с цел постигане на над 95% обхващане на града с изградена ВиК-мрежа. Инвестицията по проекта ще се увеличи от първоначално предвидените средства 41 млн.лв. до 70 млн. лв. след прилагане изискванията на ЕК.
Улици и площадки по „Региони в растеж" за 21 млн.лв.
В Смолян започна реализирането на обекти по Оперативна програма  „Региони в растеж" на стойност около 21 млн. лева. Предвиждат се ремонт и рехабилитации на надлези, улици, изграждане на пешеходни връзки, детска площадка, спортни площадки, ремонти на училща и детски градини, обзавеждане и оборудване на учебни заведения.
Реализирана бе част от Главната пътна комуникация на град Смолян в участъка от Бункера до Митницата. При наличие на финансов ресурс останалата част от обекта ще бъде заложена в годишната програма като първостепенен обект с цел по-бързото му реализиране.
С проект, финансиран от МРРБ, се изпълняват проекти за реконструкция на вътрешна водоснабдителната мрежа за с. Момчиловци и „Реконструкция на водоснабдителен и канализационен участък за ул. „Беклийца", гр. Смолян".
161 нови водоизточници
Общината подаде заявление за финансиране в размер на 676 200 лв. от Министерството на регионалното развитие за издаване на разрешителни за водовземане на територията на Община Смолян за 161 водоизточници.
890 280 лева бяха вложени в реконструкция на канализационната мрежа в града.
Изградена бе сепарираща и компостираща инсталация на твърди битови отпадъци на стойност  3 500 000 лв. Изградено бе съоръжение за пречистване на инфилтратните води от депото за битови отпадъци на стойност близо 3 млн. лв.
Започва кампания за саниране на жилищни сгради, за която са осигурени 4 млн. лв. и се очаква да бъдат санирани между 6 и 12 жилищни блока.
Челно място по безплатно саниране
Сключени са 29 договора по националната програма за Енергийна ефективност  на многофамилни жилищни сгради на стойност 23 965 257 лв.  за 1 410 апартамента. Изпълнени и въведени в експлоатация са 28 жилищни блока.
Чувствително подобрена  е инфраструктура в селата. Улиците в някои от тях не са били  ремонтирани в продължение на 30 години. Асфалтирани са главна улица в кв. „Езерово"; две улици в Момчиловци; пет улици в Смилян; вътрешни улици в Солища и Соколовци; четири улици в Широка лъка и др.
Основно ремонтирани и реконструирани са редица улици в Смолян като ул."Белия камък" на стойност 180 404 лв.; ул. „Наталия" за 719 868 лв., ул. „Коста Аврамиков"; подходите  към ОДЗ „Слънце" и дневен център „Звънче"; улица пред РЗИ Смолян, част от бул. „България"; ул. „Никола Петков" за 278 216 лв.; ул. Маестро Атанасов" над 1 500 000 лв. Възстановена бе подпорна стена и водосток по ул. „Хан Аспарух" на стойност 303 160 лв. Реализирано бе част от разширението на гробищен парк в кв. „Смолян", като са оформени полета и е изпълнена стена на стойност  87 313 лв.
Построени десетки подпорни стени с цел да се овладеят свличанията на земни маси или превантивно – на места, където има реална опасност от свличания.
На снимките:
-Коледарите пожелаха на кмета-здрав гръб, спорна година
-Главната пътна комуникация-изградена
-Асфалтирани улици по селата
-Обновена детска градина
-Заслужените награди
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. За ул Маестро Атанасов благодарности на всички. Чакаме поколения.

    ОтговорИзтриване
  2. Коментарът ви ще се покаже, след като бъде одобрен.

    браво на одобрителите хахаха

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I