Затъжени за милите баби и дядовци в Дома за стари хора – Фатово, 9 деца от смолянския храм „Св. Николай Чудотворец“ направиха предколедно посещение там. Те са основната част от Младежката доброволческа организация „Чисти сърца“ – Смолян, основана в този дом през 2010 г. Оттогава посещенията са редовни, емоционални, като роднински.
Истинска радост изпитаха  децата и възрастните хора при срещата си, защото се познават отдавна, усмивките им отварят сърцата. Децата посетиха всички 82-а възрастни по стаите или в столовата, благодарение на социалната работничка от дома Софка Парунева, която отдели почивния си ден да помогне на децата. Учителка по професия, тя умее да ги предразполага, придружаваше ги с радост през цялото време на гостуването.
Незабравими разговори докоснаха сърцата, просълзиха очите, изтръгнаха въздишки на милост, трогнаха крехките детски души. Дадоха им урок как да живеем, как да общуваме и да се грижи един за друг.
Съдбите тук са разнородни. Живелите сами и без деца се радват на внимание, което не са имали преди настаняването в Дома. Овдовелите страдат, но приемат приютяването като продължаваща грижа. Измамените, че уж ги водят на почивка, а ги оставят завинаги, не могат да преглътнат обидата, но… Всички са благодарни на Дома, че за храна, дрехи, хигиена, лекуване не мислят. Всички тук се обгрижват денонощно от персонала, научен на много търпение, много труд и свикване. Домът е пристан, удължаващ надеждата, подобряващ живота… Домът е изход от бедите в живота срещу част от пенсията. Домът позволява да си намериш приятел, развлечение, да си поплачеш тайно някъде  и пак да си… отново с настроение.
Децата-доброволци дълго общуваха с своите баби и дядовци. Ще пишат репортажи, впечатления и размисли, но ето някои кратни  изповеди, които трогват:
„Бях четири години в Испания при децата, устроени са, имат си жилища. Но като видях какви са гробищата в Мадрид… рай. Полагат се от близките изключителни грижи. Който не ги поддържа, има тежки глоби с мотива, че за тези, които са ни дали живот, и след като починат, трябва да си грижим. И си рекох -  защо да затруднявам децата, ако умра там? Върнах се в България, в Дома си имам всичко.“
„Цяла година не мога да свикна, защото ме доведоха, без да ми кажат къде. Но от Дома съм доволна много. Мъка ми е, но пожелавам на децата и внуците ми да са добре.“
Една от бабите си прикри с ръка очите и през сълзи каза: „Най-важно е здравето, а  хората да са добри. Дано всички от чужбина се върнат в България, та и моите с тях. Деца, обичайте родителите си!“
Самотата сякаш се преодолява някак си. Поне 40 от настанените тук си имат мобилни телефони. Някои ползват телевизия, радио, четат вестници. Домът им е осигурил зала за арт терапия, рехабилитация, обширен двор с градинки, ако искат да ги подреждат и се грижат за тях. Но вътрешно всеки си таи болка от близките или от себе си самия, таи размисли от жива  раздяла, затова срещите с деца са видимо радостни, ползотворни и за двете страни. На тръгване от Дома Константина каза: „Отивам си у нас и силно ще прегърна баба.“, а Лили допълни: “А аз няма да си позволявам да споря  с моята баба.“ Това са деца добре възпитани, от семейства с традиции и добродетели. Научени са  правят анализ, да се подобряват, което е радостно. Това е и смисъл да се идва тук.
Заедно със своите картички гостите внесоха настроение  и с набор красиви коледни и новогодишни честитки от групата доброволци от ППМГ „Васил Левски“ – Смолян, с ръководител Милка Кокудева. Предадоха поздравите и благопожеланията на Клуба по вероучение „Чисти сърца“ към храм „Св. Висарион Смоленски“ с учителки  Николина Жекина и Радка Георгиева и на председателката на Съюза на инвалидите в Смолян Захаринка Славчева,  с която винаги сме заедно.
За да остане тази среща незабравима, помогнаха освен Софка Парунева, още и дежурните в Дома през почивния ден – медицинската сестра Елза, санитарките Мария, Светла и Звезда, готвачките, приготвили за домуващите  вкусния обяд.

Росица Примовска
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I