За пореден път Общинският съвет в Смолян отхвърли предложението за поемане на временен безлихвен заем от Централния бюджет на република България в размер на 3 950 000 лв., с цел погасяване на съществуващ дълг на община Смолян. След продължителни дебати, общинските съветници отхвърлиха предложението с 14 гласа „за", 2 „против" и 8 „въздържал се".
Предложението беше отхвърлено основно с  гласовете на  КРОС и БСП, които гласуваха против и въздържал се. Не помогнаха призивите на общински съветници да бъде проявен разум и да се гласува тази точка. Най-силно беше изказването на Салих Аршински. „Плод на политически инат е отказът да не се даде съгласие за поемане на безлихвен заем. Държавата започва да начислява лихви и те за година ще са около 350 хиляди лева. Ще  платим лихви заради политически инат. От 1 януари се спират средствата и за държавно делегирани дейности. И при други кметове сме гласували подобни заеми. Повечето общини в България имат нужда от тези средства. Министерството на финансите не е банкова институция,  за да правим план за погасяване на кредита. Тези средства са използвани за разплащане на натрупани задължения. Ще трябва да обясняваме на обществеността защо изпадаме в такова състояние. Нека има някакъв разум", посочи в изказването си Аршински.
„Да правим политика и да си играем със съдбите на хората е немислимо. Да ги лишим от спорт, култура, социални дейности и зимно поддържане", каза на заседанието и съветникът Стоян Иванов.
На обвиненията, че трябвало по-рано да се предприемат действия за този заем, който бил изтекъл, зам.-кметът Венера Аръчкова обясни, че процедурата е спазена. Месец октомври е подготвено и проведено обществено обсъждане с гражданите на Смолян за поемане на временен безлихвен заем, с който да се погаси настоящия. „През ноември е внесена докладна в Общинския съвет, което може да се види. Ако ние не поискаме да ни бъде удължен срокът на кредита от МФ няма как да стане", посочи Аръчкова.
Тя уточни, че съгласно измененията на Закона за публичните финанси от 3 ноември т. г по този кредит се дължи лихва, както е за всички видове държавни вземания. Съгласно чл. 106 от Закона за публични финанси министърът има право и може да спре трансферите, които са предвидени в Закона за бюджета на Република България относно зимно поддържане, капиталови разходи и тъй наречената обща изравнителна субсидия. Тя представлява субсидията, която подпомага дейността на общината за социалната сфера, образованието, зимното поддържане и др. Когато ги няма тези средства, общинската администрация ще бъде затруднена в дейността си. Преди време кметът Мелемов припомни, че заем със същия размер е взет от финансовото министерство за първи път през 2013 г., когато общината беше със заварени от предишното управление огромни дългове, със запорирани сметки и с нула лева в касата. Напълно блокирана. С отпуснатия заем се погасиха тогава най-наложащите дългове, за да започне да функционира. Разплатиха се просрочени плащания за години назад, които бяха натрупани за доставки на храни за детски градини, доставки за общината, нафта за Топлоцентралата, цесии, корекции по заварени проекти и др.
Оттогава в края на всяка календарна година от Общинския съвет кметът иска съгласие да удължи срока на заема за следващата година, защото той е временен и е едногодишен. И винаги разпоредителният орган е давал съгласие. „За въпросния безлихвен заем имаме списък какво сме разплащали от 2008 – 2009 г.", посочи Мелемов. Той допълни, че се търси помощ от държавата, за да не се натоварват гражданите на Смолян.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I