6 университета ще получат допълнително финансиране заради това, че обучават студенти в икономически бедни области. Това са Медицинският университет в София и Великотърновският университет, предлагащи обучение във Враца, Пловдивският университет с филиал в Смолян, Минно-геоложкият университет, подготвящ висшисти в Кърджали, Русенският университет с филиал във Видин и Техническият университет-Габрово, обучаващ студенти в Ловеч.
Това произтича от промени в постановлението за определяне на средствата за издръжка на обучението в държавните вузове, предложени от МОН. С него се предлагат поправки в общо 4 документа - за финансирането на вузовете, за приема на студентите, за стипендиите и за българите в чужбина, пише „Сега“.
Сред планираните новости е и подкрепата за специалности с намаляващ прием като математика, педагогика на обучението по... и др., както и за някои масови като например туризма, приемът по който няма да бъде намаляван, ако обучението по него се предлага от вуз, намиращ се в силно развит туристически регион. Вузовете получават средствата си за издръжка въз основа на комплексна оценка за качеството на предлаганото обучение и съответствието му с пазара на труда. Всяко професионално направление получава пари според отредения му коефициент, който зависи от ред показатели - програмна и институционална акредитация, научна дейност, реализация на пазара на труда, доход на завършилите и т.н. С постановлението се добавят два нови коефициента. Единият е константен (стойност 1.12) и целта му е да подпомогне обучението в области със слабо икономическо развитие. За такива са определени пет района - Видин, Враца, Кърджали, Смолян и Ловеч, а вузовете, които обучават там студенти, са 6 на брой.
Пред вестник "Сега" просветният министър Красимир Вълчев обяснява, че въпросните висши училища ще получат по около 12% отгоре, но само за студентите, които се обучават в посочените бедни региони. Става дума за 2390 човека. Вторият нов коефициент пък е за приоритетни професионални направления с голям спад на студентите в последните 5 г. - над средното за страната ниво от 7.6%. В тази група попадат математиката (19% намаление спрямо 2013 г.), педагогиката на обучението по... (30% намаление), филологиите (20%), историята (20%), религия и теология (35%), физически и химически науки (с по 20% намаление на студентите), електротехника (32%), машинно инженерство (28%) и т.н.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I