Чепеларе отбеляза 140 години от освобождението си.
„Свободата е идвала със смелостта на велики герои, с апостолското дело на Дякона, с бунтовните стихове на Ботев, с кръвта на априлци, с безстрашието на опълченци, с вярата на батачани и с подвига и саможертвата на хиляди руски воини. Трябва да сме благодарни, че нашето Освобождение е пример, неповторен в световната история. Няма друг случай, когато народът на една държава се вдига, за да помогне и освободи друг народ, оставя костите на свои синове по далечни бойни полета, възкресява за нов живот държавността и институциите на освободения народ и се оттегля само със славата на освободител", заяви в словото си зам.-областният управител на Смолян Андриян Петров, който бе официален гост.
На площад „Олимпийски", откъдето започнаха тържествата, празнични слова и приветствия отправиха също кметът на община Чепеларе Славка Чакърова и председателят на Общинския съвет Росица Черпокова. След отслужване на водосвет за благоденствие, с литийно шествие, водено от деца в народни носии, присъстващите се отправиха към паметната плоча, поставена на мястото, където са били посрещнати руските войски.
В знак на почит и уважение към паметта, героизма и саможертвата, бяха поднесени венци и цветя на паметната плоча и паметника на капитан Петко Войвода в Чепеларе от името на областния управител, кмета на община Чепеларе, Общински съвет – Чепеларе, държавни и общински институции, ученици, граждани.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I