Над 2 500 души за подали заявления за получаване на безплатни винетки в социалните служби в Смолянско, съобщи директорът на „Социално подпомагане" – Смолян Петя Пампорова. На този етап са одобрени 1 960 души, на които вече са валидирани пътните стикери. Според данните става ясно още, че девет от заявленията са получили отказ.
„На този етап подадените заявления в службите в областта са 2 514, като няма краен срок за подаването на документите, тъй като от тази година винетките са с валидност от датата на получаването им", коментира Пампорова.
Приемът на заявления-декларации за отпускане на безплатни винетни стикери за 2018 г. стартира на 1 декември м.г.
Право на безплатна винетка имат лицата с 50 и над 50 на сто намалена роботоспособност или вид и степен на увреждане, както и лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.
Винетният стикер се предоставя за един лек автомобил-собственост на лицето с увреждане или съпружеска имуществена общност, с обем на двигателя до 2000 куб.м и мощност до 160 к.с.
За 2017 г. в Смолянско са били отпуснати 2 970 безплатни винетки, като заявленията били с девет повече, но последните получили отказ заради това, че не отговарят на условията.
Цената на годишната е 97 лв., месечната 30 лв., а седмичната 15 лв. За първи път има и тримесечна винетка за леките коли. Цената й е 54 лв.
За първи път годишната винетка за всички превозни средства важи за срок от една година от датата на купуването й, т.е. ако шофьор си купи стикер например на 3 март 2018 г., когато тръгва на път за Националния празник, то той ще важи до 2 март 2019 г. Винетката се перфорира в търговския обект от продавача на стикера. Необходимо е да се изиска и касова бележка с вписан регистрационен номер на превозното средство, която трябва да се пази, припомнят още от Агенция „Пътна инфраструктура".

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I