27 младежи се хвърлиха в надпревара за Богоявленския кръст в река Бяла в смолянския квартал „Устово". Най-бърз бе 27-годишният Васил Марински, член на патриотичното Сдружение „Родопски хайдути". Той  извади първи християнския символ от водата, хвърлен от отец Васил Маджаров. След това под звуците на родопска гайда младите юнаци извиха  хоро в реката, което впоследствие се пренесе на моста, където много миряни бяха дошли да наблюдават празничната проява за Йордановден.
 „За десета година скачам за кръста. Сигурно за шести, седми път хващам разпятието в тая река. Пожелавам на всички много здраве, щастие и късмет!", каза 27-годишният Васил Марински. Момчето работи в сферата на строителството, а Богоявление е любимият му християнски празник.
След литургията в църквата „Св. Никола", младите юнаци от Сдружение „Родопски хайдути" преминаха с литийно шествие през площада на квартала, носейки и портрета на българския поет и революционер Христо Ботев, с което отбелязаха 170 -годишнината от рождението му.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I