Около 60 граждани „вразумиха" донякъде общинските съветници в Смолян и след над 2 часа дебати, решението за финансово стабилизиране на Общината чрез безлихвен заем бе одобрено. 15 от членовете на разпоредителния орган гласуваха „За", трима бяха против, а 9 се въздържаха. Двама от съветниците-Филип Топов и Кирил Асенов, не присъстваха на извънредното заседание.
Против бяха основно от групата на БСП, от КРОС се въздържаха от категорично мнение по така важната точка.
За трети път 29-местният Общински съвет гласува за поемането на временен безлихвен заем от Централния бюджет в размер на 3 950 000 лв. Припомняме, че при предишните два пъти съветници отхвърлиха предложението на кмета Николай Мелемов за финансово стабилизиране на общината.
Извънредната сесия премина при небивал интерес от граждани. Някои от тях дори приканиха общинските съветници да посетят някои от улиците, които се нуждаят от спешно финансиране, което обаче „висеше на косъм" заради отказът на част от членовете на ОбС да гласуват за безлихвения заем.
Както вече писахме, Община Смолян бе изправена пред сериозна опасност да изпадне в неплатежоспособност, след като с официално писмо от министъра на финансите бе съобщено за спиране на близо 3 млн.лв. Парите, които ще се прехващат от Министерството на финансите, са от общата изравнителна субсидия, целевата субсидия за капиталовите разходи, както и за зимно почистване на пътищата.
При подобен сценарий, това означаваше, че отпада целият списък с капиталови разходи за 2018 г., който е бил залегнал в бюджета. Тоест, през настоящата година нямаше да се правят ремонти на улици, детски площадки и каквито и да е подобрения на общинската инфраструктура, с пари от общинската хазна. Освен това трябваше да се орежат разходите за спорт, култура, улично осветление, съкращение на администрацията и др.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I