Днес бе изкупен и последният килограм тютюн от реколта 2017 г. в Смолянско. Последната продукция е предадена от производителите на доспатското село Бръщен. Количеството на суровината в Смолянско обаче е намаляло няколко пъти през последните години, като във въпросното село с тютюнопроизводство се занимават едва тринадесет семейства, при положение, че е нямало домакинство в близкото минало, което да не е отглеждало тютюн. Идентична е ситуацията и в Любча, а в Црънча с производство на тютюн са се занимавали през изтеклата година едва две семейства.
Средната изкупна цена на тютюна в Бръщен е била около 8,15 лв., съобщи кметът Кемил Кочаков. В Любча, в зависимост от сорта, цената е била от 7 до 9 лв. средно.
„Производителите намаляха много и това стана благодарение на ниската изкупна цена през изминалите години, когато килограмът се изкупуваше на около 3,50 лв. Повечето хора се отказаха, тъй като не можеха да си покрият разходите. И в момента има недоволни", коментира пък кметът на Любча Веселин Минов.
Освен това, през годините, месеци наред залежаваше продукцията на хората, които излизаха на протести, за да им изкупят тютюна. 
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I