„За мен беше чест да присъствам на откриването на ремонтираната българска православна църква „Свети Стефан" в Истанбул", написа във фейсбук профила си кметът Николай Мелемов. Той беше на събитието по покана на Васил Лязе-председател на Фондацията на Българската православна църква в Турция и Нейно Превъзходителство Надежда Нейнски-посланик на България в Турция.
На официалната церемония в Истанбул присъстваха министър-председателят на България Бойко Борисов, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, премиерът на турската страна Бинали Йълдъръм, заедно с кмета на Истанбул Мевлют Уйсал, Вселенският патриарх Вартоломей Първи, българският патриарх Неофит и главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи.
„Възстановяването на храма „Св. Стефан" в Истанбул е прекрасно доказателство за добросъседските отношения между България и Турция. Знак на взаимно уважение и желание за мир и разбирателство на различните религии. Християни и мюсюлмани заедно откриха единствената по рода си православна желязна църква, която е символ на добросъседство и толерантност", посочи Мелемов.
В двора на „Свети Стефан" са погребани българските църковни дейци Иларион Макариополски, Авксентий Велешки, Мелетий Велешки и Паисий Пловдивски.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I