Смолянчанин е притежател на най-голямата колекция от стари радиоапарати. Всички те са реставрирани по оригинален, заводски начин и работят.
Съби Мезински започва да събира стари апарати през 1975 година. Колекцията му вече  наброява близо 250 реликви от историята на техниката. „Баща ми е първият радиотехник в Смолян, 1938 година открива първата работилница, която се намира на „Чинара", Стария център на Смолян. Така съм почнал-крушата не пада по-далече от дървото. Това е едно хоби, но скъпо хоби трябва да ви кажа, много пари съм вложил тук, много труд, много безсънни нощи, това е", разказва Съби Мезински.
Най-старият радиоапарат в колекцията е от 1927 година. Сред експонатите има и радиоапарат от Втората световна война, модел, произведен по поръчка на Хитлер за всеки пълководец-така следили за хода на войната. Съби притежава и радиоапарат, какъвто е имал Сталин в кабинета си. Сред експонатите има и руски радиоапарат с дистанционно от 1958 г., който бил уникален за времето си.
Освен материалите, за да вдъхнеш живот на едно старо радио, са необходими много труд и  познания, разказва колекционерът.
Неправителствената  организация  „Отворено общество" е подслонила безплатно колекцията на Съби.
„Според мен това е едно от най-големите богатства на нашия град, защото тук е събран духа на много поколения родопчани, защото радиото дълги години бе единствената връзка на хората със света, България, с новините", каза Костадин Чаталбашев от Клуб „Отворено общество".

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I