Създаването на фонд „Родопска култура" е една от темите на Областния съвет по култура. Идеята е в него да се събират средства, с които да се подпомагат млади творци, иновативни проекти, които по принцип няма откъде другаде да намерят финансиране и са извън културните календари на общините.
„Принципно замисляме във фонда да участват общините от областта, като същевременно ще се търсят и дарители, било то от бизнеса или с кандидатстване по проекти и чрез фондации, за финансиране на подобни прояви", коментира зам.-областният управител Адриан Петров.
На дневен ред е и идеята за единен културен календар в Смолянско, с който значимите събития в различните общини да се координират и да няма съвпадение на дати за тяхното провеждане. Целта е възможно повече хора да могат да ги посещават, а не да бъдат поставени пред дилемата на кое събитие да отидат. „Когато има единни календари, то ние ще можем да ги покриваме с реклама, като обединението ни ще позволи и да ползваме различни отстъпки от музикалните компании за изпълнители и куп други неща", добави Петров.
Важна тема на Областния съвет по култура е и предложението за възстановяване на Прегледа на младото филмово кино в Смолянско, като той ще се казва „Родопи филм-фест". Това предложение е направено през Министерството на културата от голяма филмова компания в България. Идеята е той да се провежда в края на август-началото на септември, да има международно участие, както във филмите така и в журито. Първоначалният замисъл е той да се превърне в голям фестивал и да се провежда едновременно в няколко града в областта.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I