В Регионалния  исторически музей се проведе първата инициатива в Смолян в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Маргарита Люнчева - уредник в отдел „Археология", изнесе публична лекция на тема „Къде се крият корените на европейската цивилизация? Поглед към най-ранната история на българските земи".
Лекцията представи резултатите от проучванията на един уникален за Европа археологически комплекс - праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата, намиращ се край дн. Провадия.
Проучванията показват, че преди около 7 хиляди години в българските земи е живяло общество, достигнало изключително за времето си развитие, подчинено на много добре изграден вътрешен ред и стройна организация. Всичко това става благодарение на производството на сол, която по онова време е по-ценна от златото. Успешната търговия с продукта е предпоставка за просперитета на Провадия-Солницата и района около Варненските езера, изключителен израз на който е „златният" Варненски некропол.
Събитието се провежда в партньорство с клуб „Млади възрожденци" към ПМГ „Васил Левски" – Смолян, които представиха приоритетите и посланията на Българското Европредседателство – по-конкретно „създаване на партньорства, обмен на идеи, развитие на туризма и все по-широко припознаване на академичните среди и гражданските организации като пълноценни партньори в бъдещи европейски проекти и мрежи".

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I