Обстановката в бедстващите райони на Смолян и Баните постепенно се нормализира след вилнелия близо двадесет часа ураганен вятър на територията на двете общини в четвъртък. Няма данни за пострадали или бедстващи хора, но на този етап бедственото положение остава в сила и за двете общини.
По информация на кмета на Смолян Николай Мелемов, в момента има само две населени маста без ток в региона, това са смолянското село Букаците и банското Загражден. Все още не е пробит пътя до Турян, но се очаква до часове и това да стане. Вчера вечерта представители на община Смолян и доброволци доставиха на жителите на Турян 40 хляба, сандвичи и лекарства. Учебният процес е нормален и няма да има извънредни ваканции. Нощта е преминала спокойно и е нямало сигнали за проблеми, съобщи зам.-областният управител на Смолян Адриан Петров.
По републиканската пътна мрежа също е нямало проблеми и получени сигнали за проблеми през нощта, съобщават от Областно пътно управление.
Припомняме ви, че през вчерашния ден на територията на общините Смолян и Баните са получени няколко десетки сигнала за проблеми вследствие на ураганния вятър, само за Смолян те бяха 52. Пострадали са десетки домакинства и държавни учреждения, като най-големите щети има по сградите с ламаринени покриви.
В Смолян домът на семейство Илчеви остана без покрив. Част от покрива на болницата в областния град, както и на една детска градина е отнесен. Паднали са и облицовъчни материали от стените на лечебното заведение, районите са отцепени.  Мазилка на новосаниран блок в Смолян също падна. Пострадали са сградите на Община Смолян, Областна администрация, имаше сигнали за пострадали автомобили. Падналите дървета са стотици.
В района на Баните най-сериозни щети има на пречиствателна станция за питейна вода  в с.Стърница, която  е останала без покрив. Пострадал е и физкултурният салон в Давидково, откъдето 1/3 от покрива е паднал. Има сериозни щети и на няколко сгради в промишлената зона на селото. Има пострадали покриви на къщи в други населени места на територията на общината.
В четвъртък над 70% от населените места бяха без електричество в продължение над 8 часа, вследствие на скъсани проводници на далекопроводи и счупени електрически стълбове.
Очаква се днес, да бъдат отменени бедствените положения, като ще започне и описването на щетите от специално създадени комисии.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I