Ще бъде въведена доброволна служба за младите хора в България. Това обяви в Смолян вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той бе категоричен, че не се отказал от намеренията си за връщане на казармата, а въвеждането на доброволната служба е била първа крачка в това отношение. 
„Продължавам да настоявам да се въведе казармата, тъй като смятам, че младите момчета и мъже в България трябва да имат военна подготовка. Постоянно говорим за рисковете в света, в който живеем. Те нестават по-малко, а за съжаление повече и за още по-голямо съжаление-рисковете се приближават все повече до границата на България. Така, че за мен е задължително връщането на военната подготовка", коментира Каракачанов.
По думите на министъра, той имал уверение от премиера и парламента, че ще подкрепят въвеждане на доброволна служба.
„Онези млади хора, които желаят да получат подобни знания и умения, да могат доброволно да служат. Не като кадрови военнослужещи, а като доброволни в порядъка  от  6 до 9 месеца, зависи от специалността, да получат подготовка и после да влизат в резерва. Това би довело до решаване на проблеми в системата на отбраната, защото една част от тях може да харесат службата и да останат военни", добави вицепремиерът.
Той уточни, че се предвижда и заплащане на доброволците.
„Съществуването на една държава е скъпо удоволствие. За да има държава и да се охранява животът и здравето на хората, териториалната цялост на България, трябва да има армия. Няма държава, която икономически да е просперирала и да няма армия", добави Каракачанов.
Той предлага въвеждането на швейцарската система, като има обучение на всички граждани, като то да бъде кратко, в рамките на шест месеца, като след това те да влизат в резерв, като  да опресняват знания и подготовка.
„Държави като Дания, която никога не е премахвала наборната служба, като Швеция, Финландия и Норвегия връщат наборната военна служба, защото заплахите към тях са много по-малки отколкото са заплахите към нас – държавите от Южна Европа или Балканския регион. Значи те са по-глупави от нас ли или така са решили да харчат пари? Просто мислят за сигурността си. Няма да се връщам към баналната народна поговорка – „Който не храни своя армия, храни чужда". А ние 500 г. хранихме чужда армия, стига толкова", коментира още Каракачанов.
Вицепремиерът коментира и темата с отпускането на допълнителните парични средства за полицаите.
 „Ние приехме националния план за увеличаване на разходите за отбрана с 2%, като тази година имаше увеличение на заплатите на военнослужещите, така ще има и следващата. Смятам обаче, че за правилно, целият сектор сигурност – армия, полиция и служби за сигурност да вървят в комплект. Не смятам, че е правилно да се отпускат пари само там, където някой вдига шум или вдига протест. Армията по закон няма право на стачки и протести, но това не означава, че има по-малко нужда от полицията.  Виждате ги тези момчета и момичета, които заминават за Афганистан, тяхната служба едва ли ще е по-лека от тази на полицая. Никога не съм се стремил да разделям армия и полиция, не само защото съм вицепремиер по сигурността и министър на отбраната, а защото смятам, че така е правилно.  И когато се говори за възнагражденията в сектор „Сигурност", то трябва всички да вървят комплект, да има равнопоставеност и да има еднаква мотивация за всички", категоричен бе той.
Стана ясно още, че в национален план  неокомплекта в армията е 5 500 бройки.
„Ние сме отделили около 30 млн.лв. от  отпуснатите 105 млн.лв. за този проблем. С тях са подсигурени средства за 1 300 бройки по щат", допълни Каракачанов.
Той взе участие в Смолян в церемонията по изпращането на 35-ия ни контингент в Афганистан.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I