Спира се по тротоари, платна, стари коли се зарязват на пътя
„Винаги си късам нервите, когато използвам колата псувам, за да намеря място за паркиране, псувам и за да излезна от мястото, защото някой е спрял, както му е кеф. Изобщо псувам си и нищо не се променя”.
Повечето смолянчани говорят така. Към псуването обаче вече се прибавят и криминални мотиви, породени от липсата на места за паркиране или от такива, които неправилно са паркирали возилата си. Проблемът не е само в Смолян, но това едва ли успокоява шофьорите.
Интересни данни съобщи полицията в средата на януари. Три автомобила са били умишлено повредени в областния град. Превозните средства били паркирани на улица „Хан Пресиян". Страничните огледала на „Опел”, „Ситроен” и „Фиат” са били изкъртени. Предно и задно стъкло, както и фар на лек автомобил „Фолксваген" са били счупени от неизвестно лице в Смолян. Превозното средство било паркирано в района на блок „Прогрес"… Почти всяка седмица се съобщава за нарязани гуми, потрошени огледала на автомобили.
Според експертите, тези случаи са свързани с разгневени хора, на които са били заети  местата за паркиране.

Гневът

С 300 лева глоба се размина шофьор, който ударил полицейски служител в лицето и „уволнявал" служителите на реда, като се заканвал с думите „С вас е свършено". Водачът наскоро бе наказан по Указа за борба с дребното хулиганство. Екшънът се разиграл след причинено ПТП от страна на шофьора. Произшествието станало в курорта Пампорово. Родопчанинът бил зад волана на автобус, превозващ туристи. Инцидентът станал на метри от полицейския участък в курорта. На пътното платно и от двете страни имало паркирани автомобили, като от едната страна е бил микробус на фирма, зареждащ търговските обекти. При опита да премине с автобуса се стигнало до лека катастрофа - удар с огледалата, като автобусът бил одраскан. Водачът му слязъл и започнал разправия с шофьора на микробуса. През това време е имало цивилен полицай пред участъка в Пампорово. Той се опитал да предотврати разрастване на скандала, като предложил на шофьора на автобуса да го премести, смятайки че ще постигнат съгласие, тъй като е леко ПТП, стана ясно в хода на съдебното заседание срещу водача. В това време мъжът започнал да крещи и обижда полицая „Ай, да е** управията, така е всеки ден. Ще му е** майката". При последвалия опит да му бъдат поставени белезници, шофьорът оказал съпротива и нанесъл удар с дясната си ръка в областта на брадата на полицая. Наложило се и намесата на друг служител на реда, след което водачът бил съборен на земята и задържан…
Този случай също показва, че заради неправилното паркиране може и бой да ядеш и заплахи да отнесеш, като от този гняв дори полицаите не са предпазени.
„Ето защо много неща не вървят в нашата държава. Защото дори и малките правила биват погазвани безкомпромисно”, споделя смолянчанин. Причината-пиаца за таксита с 10 места в Смолян се е превърнала в обществен паркинг въпреки пътния знак. Нито един таксиметров автомобил не е спрял заради автомобилите на граждани. Картината навява рефрен от БГ рап парче: „Правилата ги няма, играя по моите…", споделя мъжът.

Хора няма, коли-бол

Хората се чудят и не могат да си отговорят защо в Смолян има толкова много коли, къде са хората – улиците и заведенията са празни и пусти. Някои се шегуват, че се телепортират.
Някакъв кошмар е сутрин и в края на работния ден по улиците на областния град от потока от возила. Сякаш извират от нищото. По тротоарите няма хора, а колите вървят една след друга. Има домакинства с 3 или повече автомобила. По данни на полицията, на отчет за цялата област се водят над 52 000 МПС, като новорегистрираните средно на година са над 5 000. Освен, че цифрите са стряскащи, стряскащ и стресиращ е и проблемът с паркирането. Средно нарушенията на месец са над 400.
Въпреки призивите на полицията да се спазва Закона за движение по пътищата, той масово се погазва, а оправданието е винаги, че няма паркоместа. Водачите демонстрират тарикатлък, оставяйки возилата си в центъра на областния град. С дни  паркираните  автомобили стоят на едно и също място като заемат по две места, без да мислят, че и други трябва да паркират.
Служители от Общината редовно поставят  паркопрепятствия, за да се ограничи влизането на автомобили по ларгото на Смолян и други критични места. Много често се налага и съдействието на полицията, защото въпреки поставената вертикална маркировка, шофьорите не се съобразяват със  знаците и навлизат в забранените зони. Пред органите на реда се оправдават, че отиват до клон на банка в близост или до магазини по главната улица. Много често паркопрепятствията се преместват от недобросъвестни хора, които обикновено вечер, минават с луксозните си коли по ларгото. Други паркопрепятствия буквално се разрушават, за да се паркира на тротоара.
По главната улица през деня се движат много хора и при неспазването на ограниченията се създават предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Постоянно постъпват сигнали на граждани за зареждане на магазини по главната улица на Стария център, а Община Смолян не е издавала разрешителни за тази дейност. Тогава отново се налага намеса на полицията.

Напразни апели, всеки прави каквото си иска

Напразни остават и апелите на администрацията да се предприемат  действия по премахването от уличните платна и тротоарите на  излезлите от употреба автомобили. Тази порочна от години практика е самоуправство и освен, че пречи на останалите граждани, създава изключително сериозни проблеми и при снегопочистването.
Всички молби и апели обаче остават глас в пустиня. Нито полицията, нито общината могат да се справят с проблема след като самите хора не са заинтересовани да направят нещо.

Синя зона, „паяк” – мненията на граждани

Във фейсбук –групите се постват постоянно снимки на неправилно паркирани коли  като се виждат регистрационните им номера, но на наглеците не им пука, както се казва.
„Зад болницата има паркинг-слънце, и какво от това? Всички гледат да паркират около нея, за да им е по-близо входа. Да има как с колата да влезнат в здравното заведение. Ето там вече, особено сутрин, трябва да се налагат глоби за неправилно паркиране, защото има огромен паркинг”.
„Места за паркиране се намират винаги. Въпросът е, че на никой не му се ще да ходи повече от 20 метра пеша. Аз никога не спирам неправилно. Но понякога ползвам паркинга зад  болницата, за да отида  до общината. За тарикатите винаги има оправдания”.
„Задължително трябва да се помисли за Синя зона в Смолян и „паяк”. Трябва да се премахнат и колите, които не се ползват и са бракувани и ще се освободят много места за паркиране”.
„Практиката в големите градове на Западна Европа показва, че колкото и да се увеличават паркоместата, броят на колите расте с по-бързи темпове, затова се набляга на електически градски транспорт, велоалеи и ограничаване достъпа на МПС до централните зони. За пример, в Лондон кръстовищата в центъра се стесняват умишлено за отказване на шофьорите да влизат в тази част на града. За въвеждане на синя зона е необходимо очертаване с маркировка на паркоместа и общинска полиция за следене спазването й”.
Това са част от коментарите на смолянчани във фейсбук по темата за паркирането, която присъства ежедневно в социалната мрежа. Родопчанин дори предложи да се направи рубрика „Наглите”, където да се публикуват снимки на фрапиращи нарушения по отношение на паркирани коли. Самият той постоянно пуска във фейсбук снимки на нагли шофьори, които паркират на места за инвалиди, по тротоари, в близост до пешеходни пътеки  и т.н. 

Проблемът с паркирането е на вниманието на общинари и на полицията.

Преди години кметът Николай Мелемов поиска да се използва двора на бившия техникум по дървообработване и облекло в Смолян за паркинг на два етажа, но бившият шеф на РУО в Смолян посочи в писмо до Министерството на образованието отрицателното си  становище по искането на кмета. Ако общината беше изградила паркинга, той можеше да се ползва за наказателен, където автомобилите на нарушителите да бъдат оставяни след като се използва „паяк”.  
Гражданското общество в Смолян е силно като трябва да порицава обществените институции, но когато проблемът опира да самосъзнанието и отговорността на всеки един, няма отзвук.   
Без репатриращ автомобил и санкции проблемът няма да се реши. Нужно е и да се обособи зелена или синя зона за паркиране, както е в другите областни градове. Ще бъдат назначени и контрольори по паркирането.
За смолянчани няма да е приятно, че ще се наложи да се плаща за паркиране, но време е да свикват. Като отидат в Пловдив, София и други големи градове  как плащат и не мрънкат? Иначе проблемът с неправилното паркиране ще се задълбочава още повече, а броят на автомобилите също се увеличава.

Николай Михайлов, 24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I