Пчеларите изпитват притеснения относно състоянието на пчелните семейства в необичайно топлата зима до този момент. Според тях, пчелите напускат кошерните пространства заради високите температури, а същевременно няма с какво да се хранят.
„Меката зима към момента е нож с две остриета, защото няма хранителен ресурс за пчелите и те се връщат с празни гушки, понеже сега в природата няма никакъв източник на храна. Това води до неефективно изразходване на зимните запаси от храна. Вторият рисков момент, свързан с прекалено топлата зима е, че към момента пчелите са заложили за отглеждане една идея повече личинки", коментира Андрей Андреев от Сдружение „Родопска пчела". 
Според него, при едно продължително застудяване, това може да се окаже проблем, особено за по-слабите семейства, които за да топлят себе си и бъдещото поколение, амортизират много бързо, а това може да доведе до нови загинали семейства до настъпването на пролетта.
Андреев смята още, че активността на пчелите към този момент не е проблем.
„По-добре така, отколкото да не могат да проведат очистителни облитания в продължение на почти два месеца, както бе миналата зима от средата на декември до средата на февруари", добави още членът на Управителния съвет на Сдружение „Родопска пчела".

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I