Медиците от двете общински болници на територията на област Смолян-Девин и Мадан, се стягат за протести. Те ще подкрепят готвеното символично недоволство в понеделник от страна на Националното сдружение на общинските болници в страната. Третата общинска болница в Златоград ще реши в петък дали ще се включи в протеста. „Подкрепяме изцяло становището на Националното сдружение на общинските болници, като сме изготвили подписка. Исканията са няколко, но основните са за повишаване на заплащанията на клиничните пътеки, държавно бюджетиране на общинските болници и т.н.", коментира управителят на МБАЛ „Девин" Радка Грозданова. Тя не скри, че проблемите изтъкнати от Националното сдружение не са чужди и за болницата в Девин. Протестиращите настояват лечебните заведения да получат целева субсидия от 30 млн. лева, с която да се ликвидира некоректното отношение на държавата към общинското здравеопазване през последните 10 години. От сдружението настояват още за спешно изплащане на надлимитната дейност, която за 38 общински болници, членуващи в сдружението, към октомври 2017 г. е над 5 млн. лв. и за спешно коригиране на цените на клиничните пътеки. Тези общински болници имат 12 млн. лв. просрочени задължения, а пък цените на клиничните пътеки не са коригирани от 2010 г. „Да, ние ще подкрепим протеста на Националното сдружение на общинските болници, но в нашата болница на този етап ние нямаме проблеми", коментира пък директорът на МБАЛ „Проф. Д-р. Костадин Чилов" - Мадан д-р Стефан Хаджиев. Медиците от двете болници ще излязат в понеделник пред болничните заведения на символичен протест, като това по никакъв начин няма да се отрази на грижите на болните в тях.
В петък се свиква Медицински съвет в болницата в Златоград, на който ще бъде решено дали да бъде подкрепен протестът или не, съобщи управителят на болницата д-р Людмил Личев.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I