Заместник-областният управител на Смолян Андриян Петров инициира създаване на Регионален културен календар, единен за цялата област. Това стана по време на заседанието на Областния съвет по култура. Като изходна точка за надграждане на тази идея, той представи резултатите от направен SWOT-анализ за случващото се в областта на културата през последните години. Въпреки богатия потенциал на региона, се организират отделни прояви, като не се набляга върху изграждането на цялостен културен облик, което може да бъде преодоляно чрез общата нагласа за тематична обвързаност и създаване на цялостен културен продукт. Трябва да се цели устойчивост на постигнатото от реализираните проекти и поддържане на вътрешна и външна комуникация между отделните институции, отделните общини, държавната и регионалната власт.
 „Самите ние не се оглеждаме около себе си и не ползваме ресурса, който имаме в Родопите, за да надградим културните събития", каза Петров, като подчерта, че сътрудничеството и обединените усилия са ключа към реализирането на успешни инициативи, както в културната, така и във всички обществени сфери. В допълнение, той отбеляза, че е важно културните продукти да се рекламират, като регионални, всяка от общините и културните институции да има възможността да разгърне потенциала си на принципа на взаимно сътрудничество, а не на базата на конкуренция по между си.
Петров предложи за обсъждане пред членовете на съвета създаването на фондация „Родопска култура", която да привлече донорски организации, бизнеса и да ги направи съпричастни към създаване на ново, развитие и обогатяване на културното богатство в региона. „Тогава, когато заявим категорично, че ние сме единни в идеята си да опазим, да развиваме и да популяризираме Родопската култура и това го заявим в пространството – пред бизнеса, пред донорските организации, пред Министерството на културата и пред всички, които имат отношение, тогава ще имаме и по-добра възможност да подпомогнем развитието на културните институции", посочи той.
Ресорният заместник-областен представи идеята на Областна управа през 2018-та година да бъдат предложени атриума, кинозалата и салона пред нея в сградата, като възможност за всяка една община през годината да се възползва да изложи свои културни продукти. По този начин самодейците, творците ще разширят полето си на изява и културният им продукт ще бъде популяризиран.



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. За културата трябват пари. Другото са празни приказки. Всеки ще го органицира, прокламира, рекламира, ако има мъни мъни...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I