Как така се получава, че група хора, които са на заплата в Общинския съвет в Смолян, решават без да се допитат до гражданите съдбата на общината? Този въпрос задават смолянчани в писмо до редакцията на 24smolian.com. Като причина за недоволството си те изтъкват упоритите откази на част от съветниците да подкрепят предложението на кмета Мелемов за нов безлихвен заем, който да заздрави финансовото състояние на общината.
„Много съм изненадан от това поведение на част от членовете на Общинския съвет. По неизвестни причини те вземат своите решения, които видимо са в ущърб на Смолян. Този заем ще се използва за благото на града и селата, ще заздрави финансовото състояние. Никой не се допитва до мнението на гражданите. Няма логика да се отхвърля протегнатата ръка от страна на правителството. Много неща бяха сторени за развитието на общината. В Смолян от години не е инвестирано толкова много в спорт, а това е средството децата ни да растат здрави и да бъдат вдигнати от компютрите", заяви за 24smolian.com Георги Яръмов. 85-годишният скиор-ветеран е един от най-видните общественици в града. Той бе категоричен, че ще търси срещи с общински съветници, за да зададе своите въпроси.
Както вече писахме, Община Смолян е изправена пред сериозна опасност да изпадне в неплатежоспособност, след като с официално писмо от министъра на финансите се съобщава за спиране на близо 3 млн.лв. Това стана ясно на общественото обсъждане на Бюджет – 2018, което се проведе в общинската администрация. Парите, които ще се прехващат от Министерството на финансите, са от общата изравнителна субсидия, целевата субсидия за капиталовите разходи, както и за зимно почистване на пътищата, съобщи зам.-кметът на общината Венера Аръчкова. Тя бе категорична, че това се случва, след като на два пъти Общинският съвет в Смолян отхвърли искането на кмета на общината Николай Мелемов за искане на нов безлихвен заем в размер на 3 950 000 лв.
„Ние ще бъдем принудени да свиваме разходите, за да можем да се справим с тази ситуация. Общината е поставена пред финансова неплатежоспособност. Налага се да търсим начини и да оптимизираме други разходи, за да се справим със ситуацията", добави Аръчкова.
Стана ясно още, че отпада целият списък с капиталови разходи за 2018 г., който е бил залегнал в бюджета, което означава, че през настоящата година няма да се правят ремонти на улици, детски площадки и каквито и да е подобрения на общинската инфраструктура, с пари от общинската хазна. Освен това ще се орежат разходите за спорт, култура, улично осветление, съкращение на администрацията и др. Това означава, че общината няма да може да финансира издръжката на спортните бази, както да подпомага клубовете за участие в спортни мероприятия. Няма да може да подпомага  даровитите деца за участие на различни олимпиади, както и извънкласните обучения. Уличното осветление в Смолян, както и в останалите 86 населени места ще стане почасово. Улиците ща са осветени по няколко часа вечер и още толкова сутрин, като през нощта всичко ще бъде на тъмно. Ще се съкращават общински служители, ще се пускат в неплатен отпуск, като предстоят и още доста рестрикции, както в Общинската администрация, така и в общинските звена, между които са Ансамбъл „Родопа" и Духовият оркестър.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Защо ли наистина е така ? Не съм запозната отблизо с работата на съветите, но според мен причината е една. А тя е, че се вижда и усеща как едни хора, позиционирани в реалната власт се облажиха с много имоти и пари. А други -някои от тях честни и съвестни граждани трябвало да ги подкрепят и да им гласуват безропотно .

    ОтговорИзтриване
  2. Съкращавайте администрацията, прекалено голяма е за обезлюдения Смолян. Спешно да се обсъдят всички длъжности, да се види аджеба какво работят тези служители, за да се отсеят кои са наистина работещи и кои чакат само заплатата си накрая на месеца. Професионалистите останаха малко, а другите, назначени по партийна линия, само симулират дейност. С една дума, пълно е с паразитни щатни бройки. Намалете и командировките и екскурзиите по чужбината, общинари и общинарки, служители и служителки. Какво допринасят тези пътувания за нас, смолянчани, а? Нищо! То със заеми всеки може да управлява община. Докарайте инвеститори, господа политици, създайте фабрики, заводи, съживете промишлеността. Не виждате ли, че Смолян загива?

    ОтговорИзтриване
  3. Така ще е, докато има хора, които гласуват по инерция десетки години за една и съща партия, която никога не се е интересувала от хала на хората. Нито когато им събра земята, животните и инвентара под предлог, че ще прави модерни стопанства(ТКЗС). Тази лъжа, особено в планинските райони, граничеше с престъпление, защото не синорите пречеха на комбайни и редосеялки да влязат в нивите, а планинския терен. В днешно време пак пречи, защото е в опозиция, а отдавна е крайно време изобщо да не влиза във властта.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I