Чепеларе отбеляза тържествено 20-годишнината от успеха на Екатерина Дафовска, която спечели първия и единствен за България на този етап златен медал от Зимни  олимпийски игри. Биатлониската грабна отличието в дисциплината 15 километра индивидуално н Нагано през 1998 година.
В родопското градче пристигнаха колегите й от отбора, сред които Радка Попова, Павлина Филипова, Ирина Никулчина, Валентина Торлакова. Тържеството уважи и  Йордан Йовчев. Заедно всички си припомниха върховия момент отпреди 20 години. 
„Искам да благодаря на моите съотборници, които са тук. На всичките си треньори  през спортната ми кариера, защото съм научила от всеки един по нещо. Благодаря на моите родители, които са ме отгледали и възпитали, както и човека, който е до мен и винаги ме подкрепя!", каза развълнувана пред събралото се множество Екатерина Дафовска.
Чепеларе започна олимпийския ден със състезания за децата в различни спортове на ски център "Мечи чал". След това на видеостена на площада беше излъчено пряко откриването на Олимпиадата в Пьонгчанг, на която чепеларци пратиха цели 4-ма спортисти - двама в сноуборда и двама в биатлона.
Екатерина Дафовска е участничка на четири олимпиади. Тя има пълен комплект медали от европейски първенства и две бронзови отличия от световни шампионати. По случай титлата на Дафовска в Нагано е издадена специална серия от пощенски марки с нейния лик. В момента легендата на родните зимни спортове е председател на българската федерация по биатлон.
Също така тя помага безплатно на клуба по биатлон в Чепеларе, където се готвят 15 деца и заявява, че между момичетата има големи надежди.
„Празничен ден за всички българи е днешния, в който честваме 20 години от първия и единствен златен олимпийски медал от зимна олимпиада. Медал, извоюван заслужено от чепеларската биатлонистка Екатерина Дафовска. Нищо друго не е в състояние да обедини българите така, както успехите на родните спортисти. Затова площадът в Чепеларе бе препълнен с радостни хора от близо и далеч, дошли да почетат Катя, да й благодарят за незабравимата емоция и да изкажат признателност затова, че Катя Дафовска продължава да дава сили и опит на малките спортисти, с надеждата, че новият олимпийски шампион е сред тях", коментира пък областният управител на Смолян Недялко Славов, който бе сред официалните гости на празника в Чепеларе.



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I