За 27-ми път в смолянския квартал „Райково" на Сирни Заговезни ще лумне ритуалният огън, наречен „орада". Вече започна подготовката за събитието, което ще се състои в неделя в 18 часа пред читалище „Орфееви гори".
По традиция ще бъде изгорено символично злото във вид на чучело. Огънят се пали за здраве и благоденствие на всички жители от квартала. Обредността е свързана със стопанството и семейството. Сирни Заговезни или Пустовете се посвещава на прошката. Ден, в който по-младите целуват ръка на по-възрастните, изричайки думите: "Прощавай!", а им отвръщат: "Простено да ти е и от мен, и от Бога!".
Пустовете се превръщат в общоградски празник, който допринася за съхраняването и развитието на народните обичаи и е изключително тачен като народно веселие обичай от жителите на Смолян, коментира Цветанка Илиева, секретар на читалище „Орфееви гори". В концертната програма  ще участват opĸecтъp "100 ĸaбa гaйди", ĸлyб „Xopо", cмeceн битoв xop, дeтcĸи и млaдeжĸи тaнцoви фopмaции, Mлaдeжĸи тeaтъp „Иpиc", ĸлyб „Зeвзeĸ" , гpyпa зa мaĸeдoнcĸи пecни и фoлĸлopeн ĸвapтeт „Aглиĸa".
Читалище „Кирил Маджаров" в кв."Устово" също кани в неделя, 18 февруари, от 18.00 часа на площада в квартала за посрещането на празника на всеобщото опрощение Сирни Заговезни."Елате да се повеселим, да запалим орадата, за да изгоним злото, да изпълним с мир и любов сърцата си и да кажем: "Простено - прости!" За празничното настроение ще се погрижат читалищните състави, съобщават още от читалището в „Устово".
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I