383.9 млн. лева е похарчил бизнесът в Смолянско за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) в рамките на година. Даните са на Националната статистика за 2016 г. В сравнение с предходната те се увеличават с 88.5%.
Най-голям обем инвестиции в ДМА са вложени в сектора на „Услугите" (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) – 180.5 млн. лв., или 47.0% от общия обем разходи и в сектор „Промишленост" - 91.8 млн. лв., или 23.9%. В сектор „Държавно управление; образование; хуманно здравеопазване и социална работа" инвестициите в ДМА са 64.9 млн. лева.
В структурата на извършените разходи за придобиване на дълготрайни материални активи през 2016 г. по видове, относителният дял на направените инвестиции за сгради, строителни съоръжения и конструкции нараства с 2.9 пунктa в сравнение с предходната година и достига 60.8%, посочват статистиците. Извършените разходи за закупуване на земя нарастват с 9.5 пункта и формират 12.5% от общия обем на направените инвестиции. Увеличават се и извършените разходи за придобиване на машини, производствено оборудване и апаратура и на транспортни средства, чийто относителни дялове са съответно 17.1 и 5.6% от общия обем на направените инвестиции.
Най-значителни разходи за придобиване на дълготрайни материални активи са извършени в община Смолян - 277.1 млн.лв., или 72.2% от общите разходи за областта. Следват общините Чепеларе, Рудозем, Мадан и Девин, съответно със 5.9, 5.1, 4.6 и 4.4%. Най-малки са разходите за дълготрайни материални активи в община Борино 2.5 млн.лв.




Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I