Област Смолян заема едно от челните места в страната по изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност. В региона са одобрени за саниране и финансиране 55 многофамилни жилищни сгради.
Това стана ясно на заседание на Областния съвет за устойчиво енергийно развитие.
През 2017 година са извършвани дейности по саниране на 49 кооперации. Към днешна дата за 54 сгради в Смолянска област, за които има подписани договори за финансиране от Българска банка за развитие, са завършени. За тях са въведени мерките за енергийна ефективност и са издадени удостоверения за въвеждане в експлоатация или разрешения за ползване – в зависимост от категорията на обекта. 7 са завършените сгради в община Девин, 7 в община Златоград, 7 в община Мадан, 4 в община Рудозем, 28 в община Смолян и една сграда в община Чепеларе. Изпълняват се строително-монтажни работи (СМР) по 29-та сграда в община Смолян.
 Експерти, отговарящи за програмата, и кметове от общините в област Смолян изказаха благодарности към Областна администрация за ползотворната съвместна работа. Те коментираха положителния ефект от енергийното обновяване на обществени и многофамилни жилищни сгради, както за домакинствата, така и  за по-приветливия облик на населените места.
Заместник-областният управител Андриян Петров изрази удовлетворение от страна на Областна управа за успешната реализация на първия етап от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на територията на област Смолян. Той отбеляза, че за нашия регион енергийното обновяване на обществени и жилищни сгради има значителен икономически и екологичен ефект, поради климатичните условия, предопределящи по-дълъг отоплителен сезон. Петров обърна специално внимание и върху въпросът, свързан с добросъвестното стопанисване на обновените сгради и контрола от страна на общините, отбелязвайки, че собствениците трябва да проявяват отговорно отношение към вложената в жилищните им сгради инвестиция.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I