За 23-ти пореден път смолянското село Момчиловци беше домакин на колоритния  празник - Тодоровден, събрал традиция, култура и българщина. Конският Великден бе белязан със зрелищни надпревари с коне в различни категории и много настроение. Имаше и конкурс за най-атрактивна народна носия в различни категории. „Верни на традицията, положена преди 23 години отново сме домакин на един колоритен празник, събрал традиция, култура и българщина. Нека бъдем обединени в празник, делник, в добро и в беда така, за да пребъде Момчиловци", посочи при откриването на празника кметът на Момчиловци Сийка Суркова. Тя благодари на всички, които за трета година поддържат жив патриотичния дух на селото.
„Щастлива съм да бъда част от празника Тодоровден вече години наред. Той е повод за радост и гордост, защото успяваме, спазвайки българските традиции, да бъдем истински патриоти. Горда съм, че няколко дни след честването на 145-тата годишнина от гибелта на Апостола успяваме да изпълним неговите завети - ние, българите, да сме равни на другите европейски народи. В момента България със своята история и настояще е председател на Съвета на ЕС, а това ни дава основание за заслужена гордост. Дава ни надежда, че България ще пребъде - така, както спазваме традициите си. Така, както на границата между зимата и пролетта честваме празника Конски Великден, който е сплел в себе си и религиозните, и езическите обичаи. Трябва да предадем тази традиция на децата си, за да може не само 23 години, а много по 23 години да се събираме и да се събират бъдещите поколения", посочи в словото си и д-р Дариткова.
В празника участваха и самодейци от НЧ „Светлина – 1925". Изключително атрактивен беше парадът на конете, предвождан от иконата на Св. Теодор, трибагреници и гайди.        
Организатори на празника са община Смолян, кметство Момчиловци, местното читалище, Дружеството на конярите и др.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I