Превишаване единствено по показател цинк-това са установили резултатите от взетите проби от отпадъчните води от хвостохранилище „Ерма река". За останалите анализирани показатели - калциево-карбонатна твърдост, желязо разтворено, манган, мед, кадмий, олово, никел и цианиди, не са установени превишения на стандартите за качество на околната среда, съобщиха от Екоинспекцията в Смолян.
Пробите бяха взети след сигнал за мъртва риба в река Върбица при Златоград на „зеления" телефон на РИОСВ. В проверките са се включили и експерти от Басейнова дирекция, Регионалната лаборатория в Пловдив и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.
„Направен е и анализ на повърхностните води в три пункта на река Голяма, които са след хвостохранилището „Ерма река" и в Златоград – резултатите показват превишаване на стандартите за качество за цинк, манган и кадмий. Стойностите по тези показатели са близки до констатираните при извършените в края на 2017 г. анализи, като се наблюдава ясна тенденция за намаляване на концентрациите по течението на р. Голяма. В пробата от р. Малка не се констатира превишаване на стандартите по изследваните показатели", посочиха от РИОСВ.
При пробонабирането от отпадъчните води от хвостохранилище „Ерма река" през декември резултатите показаха превишение на допустимите стойности на цинк – 4,9 мг/м3 при норма 3 мг/м3, за което на дружеството оператор „Горубсо Златоград" АД е наложена текуща имуществена месечна санкция. Резултатите от пробите през ноември също са покацзали превишениена част от анализираните показатели. В тази връзка на дружеството е бил съставен акт за установяване на административно нарушение, което е в процедура на обжалване пред Районен съд – Златоград, допълват от Екоинспекцията.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. РИОСВ трябва да се закрие,никаква работа не вършат,само спънки и бюрократщина,заплати е така на вятъра!!! Скапана държава

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I