Разумно, балансирано и съобразено със специфичните нужди на региона, бе наречено приетото от страна на Комисията предложение за Областна здравна карта.
Заседанието бе под председателството на областния управител Недялко Славов.
В представения анализ на състоянието на здравеопазването в област Смолян, директорът на Здравната инспекция д-р Мими Кубатева наблегна върху направената оценка на потребностите. Според анализа, броят на леглата за активно и интензивно лечение в многопрофилните болници в област Смолян не се използва оптимално и не е пряко свързан с повишаване качеството на здравните услуги в региона. По-важно е осигуряване на достъп до медицинска помощ на хората от малките и отдалечените места, оптимизиране на спешната, доболничната медицинска помощ, дългосрочната грижа към пациентите, продължителното лечение.
Всички тези фактори са отчетени и в приложенията към Областната здравна карта са направени предложения, касаещи преструктуриране и въвеждане на нови дейности, с цел подобряване и оптимизиране на медицинското обслужване в областта. Сред тях са: оптимизиране броя на леглата в многопрофилните болници за активно лечение в областта, развитие на дейностите в болничните заведения за дългосрочна грижа за пациента, легла за продължително лечение и палиативни грижи, разкриване на отделение по онкология в областната многопрофилна болница, развитие на неотложната медицинска помощ, денонощна дентална помощ, непрекъснат достъп на населението до лекарствени средства, развитие на телемедицината и на интегрираните медико-социалните услуги за подобряване достъпа на отдалечените населени места до медицинска помощ, организиране на санитарна авиация с хеликоптер в Девин, която да обслужва Смолян, Чепеларе и Девин, и при бедствени ситуации – цялата област.
Извън предвиденото в методическите указания, се предлага да бъдат заложени в здравната карта 76 практики за първична помощ, вместо предвидените 73 по методика, съобразно специфичните условия на региона. По отношение на специализираната извънболнична медицинска помощ допълнително се предлага да се включат специалисти по анестезиология и интензивно лечение, специалисти по медицинска онкология, клинична хематология, неврохирургия, инфекциозни болести, детска кардиология, детска психиатрия. Допълнителни специалисти по акушерство и гинекология, ревматология, ортопедия и травматология, психиатрия, физикална и рехабилитационна медицина, по вътрешни болести, параклинични специалисти.
Относно броят на леглата за активно и интензивно лечение в Проекта за Областна здравна карта се предвижда съвсем минимална рестрикция на броя болнични легла – от 1027 легла на 979, с 48 легла по-малко като цяло.
Областният управител отбеляза, че при определяне броя на леглата е по-важно достигане на оптимума, който да гарантира добра използваемост, а в приложенията към Проекта за ОЗК са застъпени дейности, които ще допринесат за подобряване достъпа и качеството на медицинските услуги за региона.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I