Агресия навсякъде – трошене на пейки, шамари и газене заради паркомясто…

В спокойния Смолян апатията, безвремието и отчаянието обхванало родопчани се оказва бомба със закъснител. Ако се загледате, хората преминават като сенки и зомбита по улиците, от което става страшно. Никой не забелязва другия, ако някой поздрави умисленият в собствените си проблеми се стряска и казва, „А, здравей, не те видях". Следва машинална реплика „добре съм", което изобщо не е така и пак поглед в земята и връщане към мислите, които са свързани единствено с  оцеляването. Бомбата със закъснител цъка и не означава събуждане. Ден след ден, месец след месец, психиката не издържа. Тогава се отключват тъмните страни на подсъзнанието за психолози и психиатри, които за вярващите пък са демони и става страшно.
Тези дни смолянчанин удари жена, а след това я затисна с бронята на автомобила си. Грозната сцена се случила след спор за паркомясто на булевард „България" в Смолян.
Действията, извършени с дързост и цинизъм, бяха наказани от районните магистрати в Смолян с глоба в размер на 400 лева по Указа за борба с дребното хулиганство.
В началото на месеца пък имаше случаи на изпочупени стъкла и огледала на паркирани коли, изкъртени брони.
Просто е ненормално да удряш жена и да опиташ да я сгазиш, да чупиш стъкла и да повреждаш автомобили поради една и съща причина-липса на място за паркиране.
Псувните пък са ежедневие.

Псуваш, докато с колата си отиваш на работа, защото някой те изпреварва, защото няма къде да паркираш и както се казва от сутринта ти тръгва накриво. Псуваш, че ти тежи работата, че като вземеш заплата и се разплатиш не остава нищо и не ти стига. Изобщо цял ден си псуваш и като се прибереш го отнася семейството ти. И докато се карате с жена си по телевизията съобщават за поредно увеличение на ток, хранителни продукти и как времето ще се застуди и изобщо ти идва да убиеш някой.
А домашното насилие и на него никой не обръща внимание. „Да се оправят, те са си семейство". Това изречение ще чуете най-често от съседите. А докато се „оправят" жената може да умре от нож или от побой. И после, после ще търсим причините и ще описваме, че скандалите са били чести.

Как се започва?

Мъжете давят мъката си в алкохола, но и за него трябват пари. Е, ще се намери кой да те почерпи и то най-вече в гаражни кръчми. Други се събират в къщи и започват да пият, за да избягат от реалността, че не могат да издържат семействата си. Разгневени съпруги, които се чудят какво да сложат на масата за вечеря или как ще платят тока, за да не го спрат, изливат цялата си жлъч върху половинките си. Те пък от своя страна обезверени се нахвърлят върху жените си и се стига до побоища. Замислил си се как ще си платиш вноската за кредита, идва и сметката за ток, а в същия момент жена ти те занимава, че печката е повредена. Изведнъж ти идва в повече и не можеш да се контролираш, търсиш си някой на когото да си го изкараш. В случая е съпругата, която на всичко отгоре те занимава и с повредената пералня. И така домашен екшън, който може да приключи фатално. Насилието е до нас. Честа гледка е и в Смолян майки да бият децата си по улиците, защото искат нещо. Без да се усещат жените изкарват неудачите и трудния си живот върху чедата си. Но така започваме, неосъзнавайки как възпитаваме и децата си в насилие. И ставаме последователи на закона на джунглата, по-силният изяжда по-слабия.

Престъпление и наказание

12 години в затвора ще прекара 62-годишният овчар, който уби зверски 51-годишната си приятелка в смолянското село Турян. „Виновен съм! Искрено съжалявам, но вече е сторено!"-това бяха последните му думи, преди съставът на Окръжния съд в Смолян да изчете присъдата. В хода на съдебното заседание стана ясно, че мъжът е решил да убие приятелката си докато пие бира в центъра на селото. Той си приказвал с местна магазинерка, от която научил, че възлюбената му правила комин на къщата си. От направените му намеци, той помислил, че тя има връзка с майстора. Ревността му се засилила още повече след като обърнал три ракии по-късно. След това хванал ножа и нападнал. Прободената няколко пъти жена опитала да се скрие от яростта му, но смъртта я застигнала в близка поляна…
Трупът на жената бе открит с осем прободни рани в ливада в смолянското село.
Ревността отключва много агресията. Според неофициална информация тя е причина и за кървавата драма в Пампорово, където бяха открити в лек автомобил телата на мъж и жена. Два куршума в гърдите и един в главата на 41-годишната жена. По първоначална информация-причинени от 48-годишния й приятел, който се застрелва след това.
Една от версиите е, че жената е поискала да се разделят и това отключва жаждата за разрушение…

„Няма човещина, няма обич"

Голяма част от родопчани  пък виждат Божията намеса във всичко, което се случва. „Вижте и Господ вече не ни иска. Всичко е ненормално – тези наводнения, катаклизми, всеки ден хора се самоубиват, няма човещина, няма обич. Не търсим Бог и станахме лоши", споделя възрастна жена, която влиза в храма, за да запали свещ. Тя иска да се помоли и за операцията на сина й, защото единствената й надежда е в Бог.  
Тези пък, които не се интересуват от силите свише, са се свили, както се казва в „черупките си" и са се лишили от всякакви удоволствия, които преди години са си доставяли. Докато търсим причините за всеобщото ни психясване и агресия около нас стават самоубийства, скандали, брутални убийства, побоища. Тази апокалиптична картина е част от живота ни. Медиите ни заливат с подобни случаи, които вече не можем да възприемаме, но които се случват и със страх си казваме: „Дали утре аз няма да съм поредната жертва на някой луд?"

Започва се с вандалски прояви, които са първата крачка към агресията.

На няколко пъти младежи в Смолян изпочупиха пейки, кошчета и детски площадки  на различни места. Пейките бяха изхвърлени в реката и трошени с голяма злоба. Наложи се да бъдат поставени камери и на двете места. Хората се озлобяват, стават агресивни и при дадена ситуация реакциите са им непредсказуеми.
Най-странното е,  че Фейсбук се превърна в трибуна на нашия гняв, надежди, упреци. Забравихме да общуваме лице в лице, предпочитаме да изказваме мнения и коментари в мрежата. Социалната мрежа се превърна в отдушник на мнозина и чрез нея те осъществяват един вид собствена психотерапия. 
Там лесно, с едно блокване, приключваш дебата. Никой не знае колко си беден, нещастен и безпаричен, просто си някой, коментираш, изказваш мнение, представяш се за какъвто искаш да си, казват психолози.  
Тежките битови проблеми тотално рушат ценностите и разделят семейства. Започваш да ненавиждаш най-близкия си човек, като че ли откриваш в него проблемите за всяко зло. Ние сме унищожени като нация, защото не е нормално от любов да убиваш и да тормозиш другия. Така е, защото няма други алтернативи. Няма работа, няма средства, остава пиячката и някой скандал за разнообразие, който в един момент приключва фатално.
А, най-страшното е, че свикнахме с агресията, докато не се окажем жертва на нея и част от статистиката. 
Николай Михайлов
На снимките
-Трошене наред
-Овчарят, наръгал осем пъти приятелката си. Решил го докато пие бира
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I