В Неделя Месопустна архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион положи три осветени камъка в основите на строежа за възстановяване на първото училище в смолянския квартал  „Устово“, построено през 1862 г. към църквата „Св. Николай Чудотворец“. Това стана по време на вълнуващия ритуал с водосвет, молитви и песнопения до основите на самия нов строеж. Заедно с архимандрит Висарион в обреда участваха енорийският свещеник Васил Маджаров, иконом Запрян Шиков от храм „Св. Неделя“ и отец Иван Марински от храм „Св. Висарион Смоленски“. На ритуала присъстваха зам.-областният управител Владимир Гърбелов, председателят на Общинския съвет в Смолян инж. Димитър Кръстанов, гл. архитект на общината Мирослава Шамаранова, проектанти, строители, църковни настоятели и хористи, много миряни. С радост бяха дошли и децата от Неделното училище към храм „Св. Николай Чудотворец“ и Детския хор „Чисти сърца“ към същия храм, за които ще има вече отлични условия за духовно обучение и творческа дейност.
Възстановяване на Старото училище към храм „Св. Николай Чудотворец“ бе дългогодишна мечта за устовци и Църковното настоятелство. След събаряне на остарялата сграда преди близо 13 г. тогавашният предстоятел на храма отец Петър Станчев и църковният настоятел Бечо Хаджимарев след доста перипетии успяват да издействат връщане на сградата от община Смолян отново за църковна. По-късно по инициатива на покойния историк и общественик доц. Христо Гиневски, проф. Аргир Хаджихристев  -  почетен гражданин на Смолян, Хараламби Поппалов - едноименен внук на видния родопски общественик, учител и свещеник Поппалов, служил 25 в църквата „Св. Николай Чудотворец“, и членове на Църковното настоятелство идеята за възстановяване на Старото училище се финализира успешно. Строежът се изпълнява от известната фирма „Дюлгер“ ООД – Смолян. Строителите присъстваха на ритуал заедно с управителя Спиро Чавдаров.
Отец Запрян Шиков – секретар на Архиерейското наместничество, поздрави всички, дошли да въздадат заедно с духовниците молитви към Бог и по застъпничеството на Св. Николай Чудотворец и по благодатта на Света Троица  осветените три  камъка в основата на сградата да пребъдат, сградата да стане непоклатима за векове. Новото училище да има дълъг живот с добри семена.  В него с духовна радост да се учат и общуват и деца, и възрастни.
Архиерейският наместник архимандрит Висарион преподаде архипастирския благослов  на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай към миряните и всички жители на града, радостта му, че в Родопите ще се въздигне нов духовен дом.
Архимандрит Висарион честити на отец Васил, на Инициативния комитет, Църковното настоятелство и на всички забележителното събитие – полагане на основите на новата църковна сграда. Изрази благодарност за положения досега труд  и пожела успешен завършек на благородното дело.
Първите дарители са специалистите, изготвили инвестиционния проект в различните направления: инж. Надежда Архипенко, инж. Петко Каръшев, техник Радка Чакърова, инж. Манол Люнчев, техник Щоно Пойдовски, инж. Евгения Попова, инж. Димитър Даракчиев, инж. Гаврил Даракчиев, инж. Костадин Иванов, инж. Артур Сулинаджиев, инж. Маргарита Гегова. Строителният надзор от инж. Мария Петрова също ще бъде дарение. Дарение от 50 процента направи архитектът на сградата  Румяна Пройкова от Пловдив, работила заедно с арх. Анатолий Чаушев. Имената им ще бъдат споменавани в молитви за здраве и благоденствие, както и имената на всички следващи дарители.

Росица Примовска
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I