„Земята може да носи пари. Европа дава, трябва да вземаме! Фондове, програми, дори няма нужда да я обработваш, всякакви врътки стават само някой да те светне", изрича „млад фермер", който кандидатства за субсидии. Че е млад е вярно, но доколко е фермер вече е въпрос на разследващи институции. Земята е един от най-ценните активи, но в съвремието ни вече се е превърнала в темел на думата „далавера". Работните хора отстъпиха място на новите „земеделци". Подобни, които взеха субсидии за десетки декари, подкараха джипове, а бурените по парцелите бяха с посевен материал от душите им. Цървулите с лети джанти.
Животновъди в региона скокнаха срещу един от „техните", който изкачи успешно „стълбицата" на Смирненски. „Такива бързо забравят времената, когато се бунтуваха, за да оцелее земеделието. Вече го раздават началници в политически кабинети и се вълнуват единствено от сухата пара, не от сухата пръст или умиращото животно", казват оцелелите от геноцида върху малките стопани. Тези, които не се научиха на далавери, а още следват пътя на прадедите си, които напояваха буците по нивите с потта и кръвта си. Жалко и тежко.
Мощта на всеки политик се дължи на прегърбения електорат. Не се чудете защо нищо не върви. Така е по-добре. За тези, които имат плевели в душите.
24smolian.com
Четете по темата по-късно:
Детство сред вълци и овчедушие с вълчи челюсти
Станахме хора на нивите, сега бурени растат в душите…
Много столетници в планината и една рецепта:
Работихме много, живяхме просто и ни хранеше земята!
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I