Цената на водата в област Смолян е една от най-ниските в страната, като само в два региона тя е с по-малки стойности. Тенденциите към нейното покачване пък са свързани с нарастващите инвестиции за водопреносна и канализационна система.
Това обяви директорът на „ВиК"-Смолян Мариян Николов по време на Общото събрание на Асоциацията по ВиК, което се проведе под ръководството на областния управител Недялко Славов. Той представи Отчет на бюджета и дейността за 2017г. на Асоциацията. Славов уточни, че основните разходи са свързани със заплати на персонала и задължителни осигурителни вноски, минимални са разходите за издръжка, свързани с поддръжка на техника, заплащане на консумативи, застраховки.
„През 2017 година приключихме с прехвърлянето на активите публично-държавна собственост, които бяха заведени в баланса на Областна администрация, и са предоставени за експлоатация на ВиК дружеството. За целта са извършени съответните счетоводни операции и необходимите документи", отбеляза областният управител.
На заседанието единодушно бе приета Инвестиционната програма за 2018 г. на оператора „ВиК" ЕООД–Смолян. Тя е на стойност 775 хил.лв. и средствата са разпределени пропорционално по общини, като са предвидени инвестиции в публично-държавна и общинска собственост. Инвестиционната програма ще покрие част от нуждите в региона, като за тяхното пълно обезпечаване ще се потърси допълнително финансиране.
Относно различията в размера на инвестициите във ВиК мрежата в отделните общини Славов уточни, че при така структурираните Европейски програми, по които са най-съществените инвестиции във ВиК мрежата, са ощетени агломерациите между 2 и 10, каквито са повечето общини в нашия регион. „Тук е мястото да кажа, че се обсъжда как инвестициите в тези агломерации да не изостават, дискутират се различни варианти, включително със съфинансиране от държавния бюджет", посочи Славов.
За безпроблемното подсигуряването на населените места в област Смолян с вода, областният управител представи карта, съставена на база проучване на възможностите за най-рационално използване на язовир „Пловдивци". Той уточни, че в краткосрочен план, водоемът ще осигури водоснабдяването за общините Мадан и Рудозем, а в дългосрочен съоръжението има капацитет да осигури вода и за по-отдалечените общини в региона като Златоград и Неделино, но това е свързано със сериозни допълнителни инвестиции.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Тези от снимката имат по два-три мандата и освен приказки, друго не са свършили.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I