Под 10% от домашните кучета в Смолянско имат електронна регистрация, каквато се изисква по Закона за ветеринарно-медицинската дейности. Именно според него, всеки притежател на домашни кучета, овчарски и такива за охрана е длъжен да направи подобна регистрация, която е по-известна като чипиране. Тя се извършва от частно практикуващите ветеринарни лекари, които с поставянето на чипа издават и международно валиден ветеринарен паспорт, в който се вписват всички ваксини и извършвани манипулации на кучетата.
„Това условие е залегнало още преди години в Закона за ветеринарно-медицинската дейности, но никой не го спазва. Нас ни задължават да го правим, но ние всъщност на сила не можем да извършваме тази дейност. Под 10 на сто от кучетата в областта имат електронна регистрация", коментира председателят на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз в Смолян д-р Пампоров.
Според него, този процес трябва да се контролира от служителите на Българската агенция по безопасност на храните, но на този етап проверки от там не са се правили. 
„Когато няма кой да санкционира, естествено е да не се спазва това изискване. Във всяка една община има по един общопрактикуващ ветеринарен лекар, който може да извършва това чипиране, но като няма контрол, няма кой да спазва закона. Сигурно, ако нямаше и пътна полиция, хората щяха да карат колите си и без регистрационни номера", коментира още д-р Пампоров.
Чипирането и ветеринарният паспорт струват около 35 лв. 
Освен това, д-р Пампоров смята, че не е изпълнено и друго изискване от въпросния закон, който се отнася за общините, които от своя страна трябвало до края на м.г. да изградят кучешки приюти за бездомните четириноги, за което подлежат на санкциониране.
От публикувано писмо на електронната страница на Община Доспат пък става ясно, че по разпореждане на Апелативна прокуратура – Пловдив, електронната регистрация на кучетата трябва да се извърши до края на април т.г. След този срок, ще се правят съвместни проверки с представители на прокуратурата и на служители на Българската агенция по храните.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I