Тежкотоварни автомобили до 12 тона ще могат да преминават по обходния път, заобикалящ срутището в района на Тикале. Това обяви областният управител Недялко Славов.
„Смятам, че изключително интензивно се работи по изграждането на обходния път и същественото неудобство ще бъде докато той бъде пуснат в движение, след това не очаквам напрежение. Има си технологии от строителна гледна точка, които не трябва да се нарушават. Работи се с добри темпове, да се надяваме, че времето ще бъде благоприятно и няма да наруши интензивната работа. Още от първите коментари при срещата на 10 март с директора на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов се утвърди мнението този път да бъде изграден по всички изисквания, с възможно най-висок габарит, с отводнителна система, съответстващи на условията на планинския терен, по който се прокарва", посочи Славов.
Областният управител отбеляза, че от геоложката специфика на скалите в района на срутището произлиза сложността по укрепителните процеси. Той увери, че най-добрите специалисти в областта от страната обследват района и от началото на възникване на проблема всички имащи отношение институции са мобилизирани и работят за решаването му.
Представителите от ВиК и ЕВН увериха населението на 11-те засегнати села, че няма да допуснат прекъсване на електро- и водоподаването.
Кметът на село Търън Явор Говедаров уточни, че е осигурен бърз достъп на автомобили за спешни случаи-линейки и пожарни, както и че няма да бъде прекъснато снабдяването с продукти и лекарства до населените места.
Говедаров посочи, че няма социално напрежение, няма страдащи хора. Магазините се зареждат нормално, учениците и хората пътуват до работните си места и училище. Той заяви, че е кмет от 35 години, а това свлачище е от 20 години и сега се е активизирало.
Както вече писахме, пътят Смолян - Мадан в района на село Тикале ще остане затворен за около половин година. Геолозите смятат, че към момента пътят не може да бъде разчистен, защото има опасност от нови свличания.
Обходният пък ще е готов през следващата седмица.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I