„Наркопоколението" вече е зад волана и става страшно!

„Аз не пия, аз пуша и летя. Нямам проблем. Мога и да карам", споделя 36-годишен родопчанин. Младият мъж не крие симпатиите си към леката дрога и не вижда в това нищо нередно. Не смята и че е проблем дори когато шофира под влияние на тетрахидроканабинол. „Алкохолът е много по-опасен. Както за организма, така и за здравето на околните. Колко престъпления са извършени след употреба на спирт и колко след трева? Същото е и когато си зад волана", убеден е.

„Наркопоколението" е новият „бич"?

Все по-често по пътищата в Родопите биват залавяни дрогирани водачи. Възрастовата група е между 19 и 37 години. Криминалната статистика набъбва отскоро единствено поради факта, че полевите наркотестове са най-прясното въоръжение на пътните полицаи. Специалисти са убедени, че реалните данни ще са далеч по-шокиращи при употреба на тест за дрога с честота на алкодрегер.
„Наркотиците станаха масово явление в обществото ни преди около 20-25 години.  Темата обаче не бе задавана в дневния ред с достатъчна тежест. Оставаше встрани от проблемите на прехода, от всичко, което се случваше в политиката и пряко рефлектираше върху обществото. А именно тогава 15-16-годишни деца опитваха за първи път леката дрога и тя започваше своя марш в битието на тийнейджърите. Сега, тези пораснали деца са вече на по над 30 години и някои от тях продължават да употребяват марихуана, амфетамини. Дори много голям процент. Да не забравяме обаче, че тези млади мъже вече имат и друг житейски статус. Най-малкото-те вече имат автомобили. Предвид и порядките-резултатът е ясен", разяснява психолог, занимавал се с различни зависимости и техните проявления като отпечатък върху обществото. По думите му, след тези младежи пък идват новите тийнейджъри, дори с още по-голяма поведенческа разюзданост и отворени сетива за битието във всичките му нюанси, дори и тези в „сенките, в тъмните ъгли на недоразвитата тема по време на зародиша на прехода".
„Те копират, унаследяват, но и надграждат порядките. Почти всеки трети-четвърти в училище е пробвал дрога, алкохол всеки втори. Анкетите обаче никога не са достатъчно достоверни. Там винаги има прикриващи и неотговарящи истинно на въпросите. Резултатите биха били далеч по-сериозни. Това е наркопоколението, на което пръв приятел му е алкохола. То просто е продукт на действителността", продължават анализа експерти.

Употребата не започва отсега, сега въведоха тестовете

„Няма бум на дрогирани шофьори. Просто тези, които употребяват забранени субстанции, винаги са го правили. Сега обаче въведоха тестовете за наркотици и започнаха да ги залавят. Преди ги гледаха с омагьосан поглед, а дрегерът отчита 0 алкохол. Това е", открехват ни отлично запознати родопчани с делата в уличния отдел „Билки и халюцинации".
„Много по-страшен на пътя е пиян шофьор. Водач, употребил лека дрога, особено ако не го прави за първи път, е далеч по-малкото зло, ако може изобщо да се нарече така. Шофиране с марихуана не влияе така на преценката, както спиртът или амфетамините. При амфетите чувството на прилив на енергия може да се отрази и върху педала на газта, при канабиса това е изключено. Проблемът е, че има много момчета, които са „горели" при проверка заради употреба на трева два или три дни преди да бъдат спрени. Напълно в кондиция и с отшумял ефект, но тестът отчита", споделя друг опитен с незаконните вещества нашенец.

616 пияни по пътищата на 127 дрогирани

616 пияни водачи са били спипани от пътните полицаи в Смолян и Кърджали през последните 14 месеца. Броят на дрогираните за този период е 127 души.
Родопите са в челото по показател „Ниска престъпност". Битовите криминални деяния са водещи, но улиците са спокойни, като изключим… случващото се по пътищата. Оказва се, че най-големите нарушители на законите са именно зад волана.
67 дрогирани водачи са били сгащени да управляват автомобили в област Кърджали за последната година и два месеца. 54 е техният брой в рамките на миналата година. От началото на тази пътните полицаи са установили 13 надрусани. Почти всички заловени любители на дрогата са били във възрастовата група 20-33 години, посочват от Областната дирекция на МВР. В над 90 на сто от случаите пък се касае за употреба на канабис. В останалите-на кокаин и амфетамин.
„Дерегистрирани са автомобилите на всички собственици на МПС, които са нарушили закона. В останалите случаи, тоест когато виновният шофьор не е собственик, превозното средство бива спирано от движение в рамките на месец. Подобни мерки се вземат и срещу водачи, употребили алкохол над 0,5 промила", уточняват от сектор „Пътна полиция" в Кърджали.
455 са били установени в рамките на миналата година в региона да управляват автомобили без шофьорски книжки. 414 пък са шофьорите били зад волана след употреба на високоградусови напитки. На 214 от тях дрегерът е отчел съдържание на алкохол в организма под 1,2 промила. Сериозните пиячи са били 200. Пробите им са отчели над 1,2 на хиляда.
202-ма са задържаните пияни водачи в рамките на последните 13 месеца в Смолянско. 184 е бил техният брой през 2017 година. 114 от тях пък са били пиячите, на които дрегерът е показал над 1,2 промила.
Само през януари т.г. спипаните с алкохолни пари шофьори са 28. На 18 от тях пробата е била под 1,2 на хиляда.
57 случая на задържани след употреба на наркотици и шофиране са регистрирани през м.г. в Смолянско. Трима с дрога в организма пък са нощували в арестите през първия месец на 2018 година, посочват от  Областната дирекция на МВР.
Наказанието за дрога зад волана е до 3 години затвор и до 1500 лева глоба. Разбира се-отнемане на книжката и дерегистрация на автомобила.

Колко струва най-скъпата дрога в Родопите?

„Признавам се за виновен. Запознат съм с последиците от споразумението, което съм подписал доброволно, и се отказвам от съдебното разглеждане на делото по общия ред.
Знам какви ще са последствията от сключеното споразумение. Ще изтърпя наказание „Лишаване от свобода" за срок от 6 месеца условно, глоба от 500 лв. и лишаване от право да управлявам МПС за срок от 10 месеца", това казва пред съда безработен мъж.
Получил е съвет от адвоката си, че ако си признае всичко, няма да влезе в затвора.
Той е признат за виновен в това, че в управлявал лек автомобил под влияние на наркотици-„с „баварец" и канабис".
„Бягство от реалния живот, от проблемите в него – към това се стремят все повече млади хора. Има ръст на комплексираните млади хора, за които дори близките им казват „за нищо не стават". Какво правят те? Избират дрогата, защото марихуана  ги освобождава от усещането, че трябва да се решават проблемите, а не да се трупат в някакъв долап. Реално се получа точно обратното. Заловен надрусан водач е много сериозен проблем, от който няма бягство. Да си напушен или надрусан не те прави „голямата работа", а те праща към дъното. Една доза, качваш се на колата и ставаш бърз и яростен? Глупости, ставаш само опасен за околните", коментира психолог, който работи с наркозависими.
„Знаете ли коя е най-скъпата доза кокаин в Родопите?", този въпрос пък задава адвокат, който е бил защитник на заловен дрогиран шофьор. Оказва се, че тук няма толкова добра стока за цена от 100-120 лева. Но пък след като се вкара през носа, после излиза от него с тарифа от 2000 лева. Тоест-1000 за глоба от съда и още толкова за адвокат…

***

В най-красивата планина на Балканите престъпленията се вършат на пътя. Тук може да се прибереш по нощите без притеснения от грабеж, дори да пренощуваш на пейка в парка, но на улицата може да те сполети най-големият кошмар. Той няма оръжие, нито лоши помисли. Неговото снаряжение е на две или четири колела, различен тонаж, а боеприпасите се измерват в промили и... Някои не знаят правилата, други карат без книжки, трети никога не са имали, четвърти не могат да се откъснат от чашката, „пудрата и билката" и, разбира се, любимата кола. Това е бандитизмът на оскотелия индивид. Този, който мрази битието си, наслаждава се на преуспялостта си или просто е влюбен в зависимостите си. Няма разлика между изброените при изповядване на първичността. Различни са единствено мащабите на причинените от тях бели.
Жельо МИХОВ
На снимките:
-Такаа, бавно и полека се свива конусчето
-С цигара зад волана

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I