Поредните данни, изнесени от местната статистика, че средната брутна заплата за декември м.г. в Смолянска област е 818 лв. изнервиха родопчани.  Πpeз чeтвъpтoтo тpимeceчиe нa 2017 г. дори е нapacтнала cпpямo тpeтoтo тpимeceчиe нa 2017 г. c 3.8% и е дocтигнала 798 лв. пpи 1 095 лв. зa cтpaнaтa. Зa oбщecтвeния ceĸтop пък тя e 947 лв., a зa чacтния – 752 лeвa, сочат още данните на статистиците.
„Тия как ги правят тези статистики, луди ли са? Ако имат предвид заплатите в полицията, съда, образованието и други държавни структури, да, ама частници да дават над 700 лв. е пълен абсурд!", коментират с възмущение родопчани.  
Статистиката си е статистика, но реалността е друга. Затова и с право хората недоволстват, защото ежедневно се сблъскват с действителността. Картелни споразумения между фирми, издевателства над работещи в частния сектор, има свободни работни места, но няма кадри, а кадри няма заради ниското заплащане. Така е от години и може би нищо няма да се промени, защото хората напускат региона и търсят препитание в големите градове и чужбина.   

Специалисти се търсят и с обяви по спирки

Работодателите пък алармират постоянно, че в Смолян има глад за специалисти в сферата на машиностроенето. Липсват кадри, които да работят и в малкото предприятия тук. Например, чешката „Костал" обявява периодично, че търси  специалисти с техническо образование, но удря на камък. Обявите дори са разлепени по смолянските спирки. Други работодатели осигуряват транспорт на служителите си, които ежедневно пътуват от други градове и села на областта, за да работят при тях. Маршрутите са от Мадан, Доспат... Усилено обаче се разпространява твърдението, че въпросните фирми, в сферата на машиностроенето, дават малки заплати от 300 до 500 лв. и тогава следва въпросът-кой специалист ще работи за толкова ниско възнаграждение? Хората коментират, че помежду им картелно споразумение за заплащането. Например, чужда фирма иска стартова заплата 1000 лв., но смолянска с подобна дейност веднага се намесва и осуетява намеренията им, за да не се „краде персонал". А като са почти уеднаквени заплатите, работниците ще си „натискат парцалите", както се казва. Специалистите обаче, които са в тези фирми, го опровергават. Според тях това е стартовата заплата и ако работиш съвестно те издигат на нова позиция в процеса на производството и заплатата се увеличава. Факт е обаче, че и от години тези фирми търсят кадри, независимо, че и след като те назначат пак те обучават. Факт е и, че и хората започват работа и напускат. Причината е в ниското заплащане.  

15 лева за 10 часа труд в кухня

В доста заведения в областния град се поставени обяви, че търсят работник –кухня и сервитьори. Разговаряйки с хората, единствената причина да има такова текучество е ниското заплащане. Смолянчанката Соня споделя, че надницата и на ден като готвачка е била 15 лв. в смолянско заведение, а понякога се налага да работи и по 9-10 часа, затова и е напуснала. „Собствениците гледат единствено своя интерес, не ги интересува болен ли си, а и това заплащане е смешно. Има клиенти, има поръчки, а те вечно казват, че нямат пари. Моя колежка в София взима 50 лв. на ден за същата работа", посочва жената.

Пампорово-същата работа

Големите заплати в Пампорово са мит през зимния сезон, твърдят работещи в курорта. Мая се е трудила три поредни сезона като сервитьорка, без почивен ден, и взимала по 400 лв. на месец. Тази зима отново е била поканена на работа, но е отказала. „Тази експлоатация на труда на хората мога да я определя като див капитализъм, нямаш време дори до тоалетна да отидеш. Изискванията към работата ти растат, нямаш право и по телефона да говориш и то за 400 лева", оплаква се родопчанката.  
Бюрото по труда постоянно публикува обяви, от които се вижда, че най-много кадри се търсят в сферата на туризма, строителството и още шофьори, огняри, дърводелци, шивачки, а преди започването на учебната година – учители по различни предмети.  За повечето от позициите се посочва основно и средно образование. Явно много мераклии няма за тези работни места.


„От държавната работа по-хубаво няма",

коментира 43-годишният Росен. „Там си е регламентирано работно време, отпуски, извънреден труд, заплати. При частника не е така. При него имаш само задължения, но не и права. Трябва да мълчиш, да приемаш всичко и да нямаш право на никакво мнение. Иначе те сочи с пръст и казва, знаеш ли колко чакат, за да заемат твоето място", споделя препатилият мъж, който работи в магазин за хранителни стоки. Той посочва, че постоянно им се удържа от заплатите за застояла стока или стоки, които са с изтекъл срок на годност и не са ги премахнали навреме.
„Дошло е време да си плащаме, че ходим на работа. Никъде го няма това в Европа, няма такива мизерни заплати и пенсии. Гадове!", възмущава се 37-годишният Владимир. Според него, в чужбина няма такава експлоатация каквато в България. Мъжът е работил в Мюнхен за четири месеца в логистичен склад и се подготвя пак да ходи. По думите му, след като ти свърши работното време и останеш да работиш надницата на час е двойна, в почивните дни също, а в България работиш по схема „от теб да мине". Регламентирани са почивки за обяд и по време на работа. Плащат ти седмично, а в България преди да си взел мизерната заплата, тя е вече изхарчена. Редно е да се плаща на седмица, посочва гурбетчията. Той е категоричен, че няма по-голяма експлоатация на труда, както в България.  

Мненията и изходът

 „Нашите бизнесмени плащат мизерни заплати, не назначават работници над  40 г.и няма желаещи млади хора да им работят без пари", коментира 43-годишен смолянчанин.
„Специалист съм по информационни технологии и ми предлагат да започна работа в държавна структура за 550 лв. заплата. Абсурд, в София ще взимам от 2 до 3  бона, защото знам, че съм добър. Махам се от Смолян!", категоричен е 29-годишният Михаил.
„Изходът е в чужбина, уреждам се, завърших курс по козметика и заминавам за Лондон при една моя приятелка. Не ми трябва стаж, не ми трябват осигуровки, моята баба взима 195 лв. пенсия с 35 години стаж. Това е безумие", възмущава се бъдеща емигрантка.
Политиците продължават да лъжат, че ще увеличат доходите на хората. Докато не се вземат мерки за повишаване жизнения стандарт, младите, а и по-възрастните  ще напускат страната и родните си градове. Ще останат само статистиките колко са напуснали, колко са без работа и толкова. В този глобален свят всеки има избор и го прави според разбиранията си, според риска и най-важното, за да живее по-добре.    
Примерите са безбройни, а схемата е тотално объркана. Докато има картелни споразумения, докато хората получават ниско заплащане и се издевателства над работещите, изходът ще е Терминал 2 или по-големите градове, което още повече ще засили обезлюдаването на планината.
Николай МИХАЙЛОВ
На снимките:
Търсят се специалисти с техническо образование
Опашки на летището
Пустата централна улица в Смолян



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Адмирации за статията. Едно към едно описва тъжната действителност.

    ОтговорИзтриване
  2. На 818лв бруто, чистото за получаване е около 630-640лв. Така че дори и наистина това да е средната работна заплата за Смолянска област, това е крайно ниско възнаграждение.

    ОтговорИзтриване
  3. статистика-стакмистика, всеки го знае

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I