641 криминални престъпления са регистрирани на територията на област Смолян през миналата година, като регионът отново е в челото по „спокойствие" с двойно по-малко криминални деяния спрямо средните нива за страната.
Това стана ясно по време на отчета на Областната дирекция на МВР за 2017 година. Той бе направен от директора на вътрешното ведомство в Смолян старши комисар Николай Димов. Положителна оценка за дейността на дирекцията бе дадена от зам.-главния секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев. Той посочи, че през изминалата година областната дирекция е изпълнила успешно възложените от ръководството на МВР цели и задачи и бележи значителен напредък в работата си, което говори за положените усилия в тази насока.
По време на представянето на отчета беше посочено, че в основата на добрите резултати по противодействие на престъпността са сериозната превенция в резултат на високата разкриваемост и бързото правосъдие спрямо извършителите на престъпления.
През 2017 г. са регистрирани общо 32 престъпления срещу личността, а най-значимите от тях са 2 убийства, 2 изнасилвания и 22 нанесени телесни повреди.
208 са престъпленията против собствеността, от които 148 кражби на имущество и 15 измами, от които 5 от категорията „телефонни измами".
С най-голям дял сред общоопасните престъпления са тези по транспорта -195 при 156 през 2016 г., които са свързани предимно с управление на МПС след употреба на алкохол или наркотици, управление на МПС без рег.табели или без шофьорска книжка и в периода на наложено наказание „Лишаване от правоуправление".
На следващо място сред общоопасните престъпления са престъпленията свързани с наркотични вещества. През годината са разкрити 77 бр. престъпления с наркотични вещества, като от тях 5 досъдебни производства са за разпространение, а останалите са за държане на марихуана, амфетамин и хероин.
На отчета присъстваха областният управител Недялко Славов, кметът на община Смолян Николай Мелемов, председателят на Административен съд Игнат Колчев, зам.-окръжният прокурор Недко Симов, директорът на "Гранична полиция" - Смолян - комисар Стоян Мандажиев, директорът „Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Симеон Цървуланов.



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I