3 472 000 лева са печалбите от нощувки за хотелиерите в Смолянско през декември м.г. Това сочат данните на статистиката. В последния месец на миналата година в региона са функционирали 273 места за настаняване, от които 138 хотели.
Реализираните нощувки в област Смолян са 78 313. 68 199 от тях са от български граждани. Спрямо ноември ръстът е от близо 179 процента.
Туристи се избирали най-често места за настанява в категория „3 звезди". В тези обекти са реализирани над 52 на сто от всички нощувки.
Пренощувалите лица в местата за настаняване през декември 2017 г. се увеличават с 16.8% в сравнение със същия месец на 2016 г. и достигат 32 668, посочват от статистиката.
От всички пренощували лица 91% са българи и са реализирали средно по 2.3 нощувки. 43.7% от тях са нощували в местата за настаняване с 4 и 5 звезди. Пренощувалите чужденци са 2 944, като 47.6% от тях също са предпочели местата за настаняване с 4 и 5 звезди. Средният брой реализирани нощувки във всички места за настаняване е 2.4.
Както българските, така и чуждите граждани са предпочели да отседнат в хотели, където през декември 2017 г. са пренощували 81.9% от всички лица, посетили област Смолян.
Най-много туристи са били отчетени от Гърция-30,1%, следват британци, турци и румънци.
Българите остават най-големият донор за приходи от нощувки. Нашенци са похарчили 2,9 млн. лева за „нощ под звездите на Родопите".
Област Смолян е на 4-то място в страната по размер на приходите от нощувки след областите София (столица), Благоевград и София.



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I