300 кукери огласяха с чанове, тюмбелеци и хлопки Широка лъка по време на традиционния празник Песпонеделник. Около 4 000 се стекоха в родопското село, за да гледат зрелищните маскарадни игри и как се гони злото. Кметът на Смолян Николай Мелемов откри  кукерския празник. В словото си той посочи, че Широка лъка е най-българското и най-патриотичното място в нашата община. Затова кукерския празник е много важен, защото утвърждава българщината. Той пожела на присъстващите на маскарадните игри много емоции, настроение и добри спомени.
Домакини бяха песяците от Широка лъка с ръководител Стоил Калфов. По традиция те дадоха начало на празника. За първи път беше представена и битовата  пиеса, показваща традициите на Сирни заговезни в Широка лъка, наречена „Прошка" или „Заговелка". Самодейният състав към читалището представи традициите отпреди 100 години, когато се е искала прошка от родители и близки, за да се припомнят традициите на празника. След това се изявиха още четири кукерски състави от селата Климент, Васил Левски и Домлян, Карловско и Осетеново, Павел баня.
Кукерите огласяха всичко наоколо, а пищните им костюми са неповторими. Маскарадните игри символизират зараждащата се пролет и новото начало, прошката и възкресението. Местните песяци символично заораха нивата, за да е плодовита годината. Всички кукери изгониха злото със страховити маски и кръстосвайки саби. Всички песяци сами изработват маските за около половин ден и ги съхраняват грижливо до следващия маскарад. По традиция кукерите представяше примата на лакърдиите Веска Бабаджанкова.
Кметът на Широка лъка Васил Седянков, благодари на всички, които помагат на селото и за празниците, и за делниците.
Зрелищният маскарад уважиха и депутатите д-р Даниела Дариткова и д-р Красимир Събев. Оркестър „Родопски солисти"  свиреше за гостите, които се хванаха на дълго родопско хоро. Организатори на Песпонеделник са община Смолян, читалището и кметството в Широка лъка.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I