„Козметичка" - 5 пъти повече пари от държавна работа и Топ 3 в професиите
От няколко години хит сред избора на професии в Смолян са тези на козметик, фризьор и маникюрист. Точни данни колко са тези салони трудно могат да се дадат, защото някои са се регистрирали като ЕООД с предмет на дейност и тези услуги, други като еднолични търговци, а трети като лица упражняващи свободна професия. Точният им брой не е задължително да се води вече и в Занаятчийската камара, но по данни от там подобни салони са над 30 само в областния град. И почти във всеки салон има козметик, фризьор и маникюрист. С едно ходене жената излиза като нова, както се казва.
И най-любопитното е, че всички работят с часове занапред. Родопчанка споделя, че й се е наложило да потърси спешно услуги на фризьор в делничен ден и е обиколила от Смолян до Устово всички салони и всички били пълни. Без предварително запазен час почти е невъзможно да се вредиш за фризьор, козметик и маникюрист. Трудно вече може да видите смолянчанка, която да няма оформен и красив маникюр. Ръцете са най-важни, смятат жените. Като цяло родопчанката инвестира във външността си – винаги е с хубава и модерна прическа, маникюр и красиво лице.

Хит е микроблейдингът и поставянето на мигли с естествен и изкуствен косъм.

Някои салони предоставят и на части плащането на услугите. Микроблейдинг (3D вежди) е нов метод от Япония за оформяне на красиви вежди чрез перманентен грим. Популярността му се дължи най-вече на факта, че крайният резултат е максимално естествен. Цената му е от 200 до 250 лв., но трябват средства и за поддръжка. Поставянето на естествени мигли с косъм е от 40 до 70 лв, като тази процедура също изисква поддръжка през определен период от време. Подстригването върви от 7 до 10 лв., прическа от 10 до 20 лв., боядисване на коса, в зависимост от дължината, до 25 лв. Актуалният гел лак от 20 до 25 лв.
Салоните за красота гледат да предлагат почти еднакви цени. Жени, които не са от Смолян и са ползвали услугите им споделят, че в родопския град цените са много достъпни в сравнение със София например, където са двойни и тройни.
Фризьорки, маникюристки и козметички умело рекламират своите възможности и професионализъм във фейсбук. Всички имат профили, които поддържат перфектно и постват снимки на свои клиентки, промоции, които предлагат, както и новите методи в разкрасяването. Тази реклама очевидно е достатъчна и върши работа, защото като видиш жената преди  и след дадената процедура, разликата е голяма.

Камарата погва фризьори с китап след няколко часа курс

Все пак и оплаквания не липсват от подобни услуги, коментират от Регионалната занаятчийска камара. При тях са постъпвали сигнали от жени, недоволни от услугите на някои „самозвани" фризьорки и козметички, които само със завършен курс от няколко часа упражняват професията. По повод тези сигнали от занаятчийската камара обмислят да направят среща при областния управител, на която да присъстват и специалисти от РЗИ, за да се предотврати тази порочна практика. 

Все пак много млади хора се насочват към професията козметик.

Според статистиката, тя е на трето място сред най-динамично развиващите се професии, като отстъпва единствено на компютърните технологии (на първо) и на медицината и фармацията (на второ място). Тоест, занаят с огромен потенциал, който се развива с всяка изминала година поради обвързаност с откритията в медицината и фармацията, а развитието на компютърните технологии допринася за иновациите в професионалните козметични уреди, категорични са специалистите козметици с дългогодишен стаж.
Освен това, ако изберете да се развивате в тази област и завършите професионален курс по козметика, ще имате реалната възможност да започнете самостоятелен бизнес, като създадете свой собствен салон за красота. Така ще имате привилегията да работите в чиста стерилна среда, която ухае приятно, а работата ви ще е да помагате на хората да изглеждат по-млади и по-красиви, като влияете благотворно върху здравето и визията им и не на последно място-ще планирате сами работното си време. Според тях, резултатите на бизнеса ще зависят от собствените умения и качества, както и от желанието да се учат нови неща.
От всичко това става ясно, че професията козметик не може да се научи за 5-6 месеца. Нужно е постоянно усъвършенстване и актуализиране на знанията и уменията в тази област, за да се предлагат качествени и адекватни услуги на клиентите.
За да са успешни бъдещите козметици е необходимо да се насочат към правилен източник на обучение, след което да запишат професионален курс по козметика с продължителност поне 240 часа. След като го завършат успешно, мераклиите трябва да направят бизнес план как да стартират своята професия. И тук има подводни камъни.
Едно от нещата, с които трябва да се съобразят, е бюджетът с който ще стартират  бизнеса си. Ако започнат с много висок бюджет от средства – голям наем за помещението и заем за оборудването, по-високи от оборота, които са несъобразени с локацията на салона и с потока от клиенти – може да им  коства целия бизнес и да доведе до фалит за 6-8 месеца. От друга страна, ако започнат с твърде малък бюджет, това ще ограничи количеството и качеството на услугите, което завинаги ще ги вкара в графата „треторазреден козметик", който прави само кола маска. Друг подводен камък е изборът на помещение, което не отговаря на нормативните изисквания и особеностите на работа – няма вода, подовите настилки и осветлението не отговарят на изискванията и т.н. Освен това липсата на маркетингова стратегия, несъобразена или никаква реклама, негативни послания към клиентите (като например лоша хигиена на помещението и уредите), неправилен избор на терапии и уреди и редица други грешки, могат да костват целият бизнес.

Нереалистично е да се очаква от момента на отварянето на новия салон да има  високи и стабилни доходи.

През първите месеци до година след стартирането, ще се наложи да се работи повече от обикновено, като работното време ще бъде удължено и съобразено с клиентите. Усилената работа и подходящият маркетинг през първата година ще доведат до стабилни доходи след това. След третата година вече може да се очакват сериозни и стабилни приходи за два пъти по-малко работно време. Този бизнес спокойно може да се похвали с доходност 3 до 5 пъти по-висока от всяка държавна работа.
Това е мнението на водещи козметици, които имат стабилна клиентела и са се доказали през годините в Смолян.
Току-що стартирала козметичка обаче се похвали, че на ден си докарва между 150-200 лв. и е много доволна. Има средства както за наема, така и за осигуровки и консумативи, а и за нея остава. Това е работа, при която всеки ден „капе". Няма ден без пари, винаги има клиентки, а вече и мъжете ползват услугите на козметиците. Всъщност тази тенденция е от много години насам, дори някои козметички шеговито казват, че имат повече мъже клиенти. Хубавото на тази професия, че сам си определяш работно време, работиш за себе си, правиш хората щастливи и красиви и най-важното е, че имаш постоянни и ежедневни доходи и не чакаш определено число на месеца да получиш заплата, която вече си похарчил.
Докато преди години тези професии не бяха толкова рентабилни, сега е тяхното време, времето на занаятчиите. Тези професии никога няма да изчезнат, защото стремежът на човек към красотата го съпътства през целия му живот.
Николай Михайлов











Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I